БОРЧЕВ ВРЕМЕПЛОВ: Лига шест (1999/2000.) - Борац Нектар величанствено (2. дио)

Борац Нектар је у Широком Бријегу (раније Лиштица) гостовао 16. маја, гдје му је домаћин био КК Широки. Двадесетак дана раније овај састав се представио бањолучкој публици. Изузев мањих добацивања из публике, гости су дочекани и испраћени на најбољи, спортски и, прије свега, цивилизован начин. Уосталом, како и приличи културном свијету, како приличи Бањој Луци.

Пред 5.000 гледалаца у Градској дворани, Борац Нектар је КК Широки одржао истинску лекцију из свих кошаркашких елемената и још до одмора стекао опипљиву предност, 39:31. У другом дијелу, Бањолучани су наставили да господаре паркетом, стално држећи ривала на дистанци, а када би само мало више додали "гас", радили су шта су хтјели, па је у 37. минуту семафор показивао чак 80:62. Јасно, у корист много бољег састава, Борац Нектара. Сви играчи су дали огроман допринос овој побједи, али су, ипак, предњачили Шево (27) и Кукић (21).

Када је утакмица завршена, ривали су се спортски поздравили, гледаоци су аплаузом испратили актере лијепе кошаркашке представе, па, наравно, нико није очекивао да ће у уском ходнику, испред свлачионице, Бањолучани доживјети истински пакао! Наиме, ту их је сачекала и дочекала већа група разуларених "навијача", екстремиста, полудивљих људи... који су почели да туку играче, тренере, чланове руководства!? Док су се гости снашли и некако ушли у свлачионицу, били су претучени! Највише су страдали Зоран Кукић и директор Драго Шево. За то вријеме полицајци и редари, али и сви остали, из овог градића, скрштених су руку посматрали шта се дешава у "спортској дворани". Уз доста среће, Бањолучани су извукли живе главе, али ће им гостовање у нецивилизованој средини, као што је то Широки Бријег, остати трајно у непријатној успомени. Сигурни смо да ће, док су живи, у широком кругу заобилазити Широки Бријег и тај крај.

Сутрадан је КК Широки, на адресу Борац Нектара, упутио писмо извињења уз констатацију да су напад извршиле "непознате особе", које "немају никакве везе са нашим клубом"! И то писмо "боде очи"! Широки Бријег није велеград (већ мало веће село!) да се не зна ко су нападачи! Друго, зар "непознате особе" могу доћи до службених просторија и ту вандалски напасти госте!?

Инцидент је осудио Милорад Каралић, министар спорта и омладине у Влади Републике Српске, а такође и Даглас Кофман, портпарол мисије Уједињених нација у Босни и Херцеговини. Он је о томе говорио на конференцији за новинаре, која је 18. маја одржана у Сарајеву. Осуду је изрекао и Кошаркашки савез Српске.

У рубрици "Печат", на првој страни, "Глас српски" је већ 18. маја објавио коментар под насловом "Батињање разума" из пера Ђорђа Вуковића, иначе кошаркаша, који преносимо у цјелини.

"Скандал у Широком Бријегу. Након утакмице шестог кола БХ баскет "Stella Artois" лиге између Широког и Борац Нектара, хрватски екстремисти насрнули су на кошаркаше и чланове управе вицешампиона Српске.

Органи реда фриволно су посматрали како разуларени хулигани батинају госте из Бање Луке, бацајући љагу на све оне позитивне стране (узгред) наметнуте заједничке лиге БиХ. Мотиви хрватских екстремиста су јасно: реванширати се бањолучким кошаркашима за двије узастопне побједе над њиховим пуленима, али и одаслати поздрав српским избјеглицама које се намјеравају вратитит у никад непрежаљену и никад неугашену Херцег-Босну.

Несумњиво је да овај скандал доводи у питање читав концепт "Stella Artois" лиге. Утакмица у Широком Бријегу илуструје тврдње оних који су одлуку о успостављању заједничке лиге БиХ назвали преурањеним и лакомисленим политичким и спортским авантуризмом.

Поготово стога што дејтонски оквири нису омеђили спорт Босне и Херцеговине и што су касније инструкције о оваквом виду заједништва остављене без чврстог међународног надзора, као када су у питању остале сфере друштвеног саживота дојучерашњих ратних непријатеља.

Савршено је јасно да су на брдовитом Балкану политика и спорт у коалицији. Још увијек је свјеже сјећање на скандал у Максимиру, за вријеме фудбалске утакмице Динамо – Црвена звезда, који су многи означили судбоносним прекорачењем вербалног српско-хрватског обрачуна и увертиром у крвави грађански рат на простору СФРЈ.

Није ли онда логично питање треба ли заједничким лигашким такмичењима у БиХ необузданим и незасићеним екстремистима уприличити могућност за нова дивљања, чије посљедице могу поново довести до већ виђене катастрофе.

Ево идеалне лекције међународним дужебрижницима за разумијевање овдашњих менталитета. Иако ће се огромна већина грађана БиХ сложити да је БХ баскет "Stella Artois" лига приуштила право задовољство играчима, тренерима и публици и у РС и у ФБиХ, и у ХБ, већ сутрадан ће исти они бити спремни да спортске реквизите замијене националним.

Или, како рече један пјесник, како мало треба па да будеш срећан и сто пута мање да се вјечно пати. Тако је то у БиХ. "

Екипа из Читлука била је велики, највећи, у спортском смислу ријечи, дужник Борац Нектара, јер га је, у првом дијелу такмичења, збрисала на свом паркету. Зато су, можемо слободно рећи, Бањолучани живјели за узвратни сусрет, силно желећи да се Херцеговцима реванширају пуном мјером. У томе су и успјели!

Прве минуте двобоја припале су домаћину, па отуда и вођство од 10:5. То је, још више, "запалило" атмосферу у СД "Борик", који је, поново, био испуњен, иако је тог суботњег поподнева падала жељно ишчекивана киша, јер је средина маја, по температурама, подсјећала, у најмању руку, на јун/јул!

Међутим, гости су, доста брзо, успоставили равнотежу, услиједила је њихова серија од 6:0 и семафор је, одједном, откуцавао 10:11!? Били су то, искрено речено, тренуци када су навијаче Борац Нектара подилазили трнци, појавила се мала доза страха... Али, све је брзо, врло брзо, дошло на своје мјесто. Тек што је ушао у игру, Ђорић је у 11. минуту изједначио на 13:13 и то је био почетак тријумфалног похода Борац Нектара, који до краја утакмице гостима није дозволио "ока да отворе". Домаћини су решетали кош противника, Шево је забиљежио двије тројке и послије само три минута, значи у 14. минуту утакмице, семафор је показивао готово невјероватних – 26:13!? Значи, серија од 13:0 начела је Херцеговце, а све оно што је касније услиједило истински их је дотукло, па су, на огромно одушевљење гледалаца, погнутих глава напустили паркет узаврелог "Борика". Само статистике ради и ови подаци: у 26. минуту било је 44:27, а у 30. минуту – 55:32.

У првој утакмици, оној коју су Бањолучани настојали што прије да забораве, шутеви играча Бротња са вањских позиција одлучили су о исходу. Овај пут Велимир Гашић је тактичким потезима, у договору са кошаркашима, смислио добру стратегију, која је гостима "одсјекла руке" и Бротњо је заустављен. Његови "снајперисти": Красић, Мујагић, Голужа... нису, дефакто, могли да дођу до ријечи. Мотивисани Ђорић је тамнопутог Болдвина ставио "у мали џеп", док су Ковачевић, а потом и Бабић, који је у игру ушао средином првог полувремена, заисзавили Хавриља. Пета побједа "избацила" је Борац Нектар на прво мјесто табеле, послије седме рунде Суперлиге.

Све је добро што се добро сврши! Реванш меч у Сарајеву за Борац Нектар се завршио – колосално, да боље није могло. У продужетку су освојени првог мјеста вриједни бодови!

Међутим, том тријумфу претходила је истинска кошаркашка драма, уз, нажалост, присуство само неколико стотина најватренијих и најоданијих присталица домаћег састава. Наиме, Босна АСА је првих 20 минута одиграла бриљантно, а наш састав непрепознатљиво лоше. Било је то, сигурно, најслабије издање Борац Нектара у Суперлиги. На одмор се, по Бањолучане, отишло са обесхрабрујућих 48:28 (!?), у корист Сарајлија.

Да "бањолучки кошаркашки брод" сасвим не потоне, није дозволио – Велимир Гашић. У предаху је мислио нову стратегију, охрабрио је изабранике, мотивисао их, покренуо... из неке чудне апатије, обамрлости. У наставку Борац Нектар је почео да смањује разлику, али је пораз био на видику: двије-трки секунде прије краја Босна АСА је водила са 81:78 и била пред првом побједом у квалификацијама. Тада је, више него храбро, одлучно... ствар у своје руке узео Саша Вујасиновић. Са равно седам метара хитнуо је лопту и она је, на огромну радост гостију, фијукнула кроз обруч, а затим и мрежицу. Било је то изједначење. Та тројка је значила да се мора одиграти продужетак!

У тих додатних пет минута Босна АСА је била смрвљена. Бањолучани су "добили крила", високо, високо су "полетјели" и слетјели на – прво мјесто са бодом предности: Борац Нектар 14, Слобода 13, Бротњо, Широки и Игокеа по 12, Босна АСА 8 бодова.

Када више никад не би постигао кош, Саша Вујасиновић је огромно задужио матични клуб. Његова "сарајевска тројка" није само обезбиједила пут до побједе над Босном АСА, некадашњим шампионом Европе, већ је много тога разријешила два кола прије краја Суперлиге.

Уочи утакмице претпосљедњег, 9. кола, оне између Борац Нектара и Слободе ДИТА, поуздано се знало: ко побиједи, освојиће прво мјесто и визу за престижни Куп Рајмонда Сапорте. Зато не чуди што је "Борик" поново био крцат, односно што су oба састава у окршај велике одлуке ушли максимално мотивисани. За Бањолучане је све започело да боље није могло, иако је, прије меча, било доста проблема: Шућур је "вукао" ногу, Ковачевићу је кољено све озбиљније "шкљоцало". Међутим, петорица ратника су за само три минута остварили предност од колосалних, охрабрујућих 8:0! Био је то силовит почетак Борац Нектара, који је још више појачао навијачки набој. Но, услиједио је прави реванш Тузлака: у 6. минуту стигло се до изједначења, до 8:8!? Тада су домаћини појачали ритам, акције су биле течне, брзе, прецизне и у 15. минуту већ је 26:15. То је вријеме када "Борик" истински "гори" и нико не помишља да побједа много бољег, агресивнијег, разигранијег... састава може да дође у питање. Већ се, рекли бисмо, слави освајање првог мјеста и виза за угледно такмичење.

Када се Борац Нектар увелико припремао да одличном ривали зада посљедњи, одлучујући ударац, код резултата 33:24, један од бројних силовитих налета Зорана Кукића заустављен је очигледним фаулом: кољеном га је противнички играч ударио у бутину, Кукић је пао на паркет, а судије се нису огласиле, па су Тузлаци у контранападу постигли чак и кош!? Наш капитен је паркет, видно храмајући, напустио уз помоћ медицинског особља нашег клуба, па му је иза клупе указивана неопходна помоћ. За то вријеме, осјетивши да је дошло њихових пет минута, Тузлаци све опасније јуришају и пред одлазак на одмор успијевају да смање предност домаћина, 37:31.

Послије одмора, гости постају још горопаднији, али наши навијачи, предвођени ненадмашним "вултуресима", свим су срцем стали уз своје љубимце, осјећајући да им је таква помоћ баш сада најнеопходнија, јер у саставу нема капитена. У 25. минуту је 46:40, у 27. опасних, обесхрабрујућих 46:46. Покушаји са тројкама не успијевају и у 30. минуту семафор откуцава – 49:49.

Тада Зоран Кукић повлачи спортски, мушки, јуначки потез: доноси одлуку, без обзира на могуће посљедице, да друговима прискочи у помоћ. Осјећа, као и сви у дворани, да је то неопходно.

Стиснуо је зубе, заборавио на бол и поново преузима команде у своје руке, уз громогласно одобравање гледалаца. Два налета он завршава са шест погодака: уз два поена изводио је и по једно слободно бацање и у 32. минуту Борац Нектар је поново у вођству – 55:52.

Малом, али, поготово у психолошком погледу, битном, значајном, одлучујућем!

Слобода се још не предаје. Тузлаци се надају да могу, а то силно хоће, преокренути ток догађаја. Као да не примјећују да се, од повратка Кукића на паркет, све промијенило: у игри, учинку, психи... кошаркаша Борац Нектара. То и резултат показује и доказује – 60:54 (33), 68:58 (35), 70:64 (38).

Отпор почиње да попушта, поготово послије неколико нереализованих слободних бацања, Хукића на примјер.

Слобода је на кољенима. Борац Нектар на – првом мјесту! Све је готово, све је завршено. На тријумфалан, незабораван начин. Славље може да почне!

Овдје, у "Борику", бањолучки спортисти су исковали ко зна колико побједа! Борац, онај рукометни, стићи ће до титуле шампиона Европе; Славија ће постати првак државе; Маријан Бенеш професионални шампион Старог континента... али тако нешто ни они најстарији поклоници спорта не памте.

Сви су на ногама! Са свих страна трешти, "Борик" се "запалио", храм спорта се "руши". На паркету се играју посљедње секунде. Одједном невиђен бљесак: "Бенгалске ватре" означавају крај утакмице и подвиг Борац Нектара. Кошаркаши су, један другом, похитали у загрљај; некако су, они најхрабрији навијачи, успјели да утрче међу љубимце; један малишан је дојурио до играча Слободе и крстећи се изражавао своје одушевљење! Нико и не помишља да напусти мјесто величанственог догађања.

Дуго, веома дуго, "гори земља". Кошаркаши одлазе па се враћају из свлачионице. Голи су до појаса. Однекуд се створио шампањац.

Луда бањолучка ноћ нема краја. Има и зашто да се слави, прославља, наздравља.

Борац Нектар је шампион свих шампиона у некадашњој централној републици СФР Југославије.

Дуго послије те ноћи узлета наше кошарке и Борац Нектара, у ушима оних који су били непосредни свједоци тог догађаја, одјекивало је оно "вултуреса": "Ми смо шампиони!", "Нека ме газе, нека ме туку, ја волим Борац и Бањалуку!", затим - "Србија! Србија!", потом "Зоран Кукић, Зоран Кукић"...

Ноћ за памћење и препричавање. Док је сунца и мјесеца!

Три дана касније, овјенчани славом, а без капитена Кукића, Борац Нектар је у Александровцу доживио заслужен пораз. Прије почетка утакмице, капитен Игокее Раде Гргић уручио је нашем капитену слику, у знак признања за бриљантан подвиг. Предсједник Кошаркашког савеза Републике Српске Драган Деспотовић, прије него што је утакмица у Александровцу почела, нашем капитену је, за освојено прво мјесто у квалификацијама, уручио кристалну вазу. Исти такав поклон предао је и кошаркашицама ПОРТ МК.

6. коло (16. мај 2000.) ШИРОКИ – БОРАЦ НЕКТАР 83:91 (Ђорић 8, Шево 27, Вујасиновић, Кукић 21, Шућур 2, Јовичић, Бабић 11, Анић, Ковачевић 10, Флорјан, Вулета 9, Благојевић 3)

7. коло (20. мај 2000.) БОРАЦ НЕКТАР – ЕРОНЕТ БРОТЊО 76:54 (Ђорић 11, Шево 16, Вујасиновић, Кукић 20, Шућур, Јовичић, Бабић 13, Анић, Ковачевић 3, Флорјан, Вулета 9, Благојеивћ 4)

8. коло (23. мај 2000.) БОСНА АСА – БОРАЦ НЕКТАР 94:98 (Ђорић 13, Шево 10, Вујасиновић 7, Кукић 12, Шућур 4, Јовичић, Бабић 7, Анић, Ковачевић 25, Флорјан, Вулета 9, Благојевић 11)

9. коло (27. мај 2000.) БОРАЦ НЕКТАР – СЛОБОДА ДИТА 76:64 (Ђорић 15, Шево 5, Вујасиновић, Кукић 20, Шућур, Јовичић, Бабић 4, Анић, Ковачевић 6, Флорјан, Вулета 15, Благојевић 11)

10. коло (30. мај 2000.) ИГОКЕА – БОРАЦ НЕКТАР 70:54 (Ђорић 3, Шево 16, Вујасиновић 2, Кукић, Шућур 5, Јовичић, Бабић 5, Анић, Ковачевић 4, Флорјан, Вулета 19, Благојевић)

(одломак из Годишњака КК Борац Нектар, аутор Лимун Папић, 2000.)

Најава утакмица

  • Сљедећа утакмица
Banner

Ко је на порталу?!

We have 25 guests online