Подијели

Прес-конференција пред Витез (Фото/Видео)

Фудбалска Премијер лига стигла је до самог краја а преостало је још само да се одиграју утакмице посљедњег 30. кола, које ће дати одговор на питање ко ће уз Вележ, Дрину, Рудар и Травник наредне такмичарске сезоне играти у нижем рангу, односно у Првој лиги РС и ФБиХ.

Елиту ће, поред споменуте четворке, морати да напусте још два клуба од четири колико их још није ријешило премијерлигашки статус: Витез, Олимпик, Борац и Славија.  Витез у посљедњу утакмицу улази са 38 бодова, Олимпик има 36, Борац 35, а Славија 34 бода.

Тим Бранка Карачића је у прошлом колу на домаћем терену у директном дуелу савладао Славију резултатом 2:0, али још увијек није обезбиједио опстанак, с обзиром да је Олимпик савладао тим Травника резултатом 1:0. Да је тај сусрет, евентуално, завршен неријешеним резултат, Витез би већ сада, коло прије краја, био сигуран учесник Лиге 12 за наредну сезону јер Олимпик и Славија чак ни побједама у посљедњем колу не би могли да их достигну на премијерлигашкој табели.

Овако, Витежани, иако су у најбољој ситуацији пред посљедњих 90 минута, и даље стрепе за премијерлигашки живот, а у посљедњем колу гостују нашим фудбалерима, који, што је у овом тренутку, најважније сами одлучују о својој судбини. Пред меч деценије изабраници Борчета Средојевића имају гол-разлику -6 (25:31), а Витежани -5 (34:39), па је, имајући тај податак у виду, Борцу довољна чак и побједа резултатом 1:0 како би задржао премијерлигашки статус. Два тима би, уколико би на семафору након посљедњег судијског звиждука био исписан наведени резултат,  имала исти међусобни омјер, али би Борац због боље гол-разлике био у предности. Борцу одговара и било која побједа са два или више голова разлике (2:0, 3:1, 4:1, 4:2...), али уколико клуб из Платонове улице савлада госте минималним резултатом уз гол Витеза (2:1, 3:2 и сл.), тада би зависио од резултата утакмице Сарајево – Олимпик, гдје тим са Отоке не смије да тријумфује.

Своју рачуницу за опстанак има и Славија, којој је за скок са 12. на 10. мјесто и опстанак потребно да у посљедњем колу савлада Жељезничар пред домаћом публиком, а да у исто вријеме  Борац не савлада екипу Витеза, те да Олимпик не тријумфује на стадиону Кошево.

Сваки тим има своју рачуницу за коју вјерује да је достижна и да ће својим навијачима и наредне сезоне понудити премијерлигашки фудбал. Нама је, свакако, најважнија она црвено-плава, која, још једном понављамо, каже да Борац дефинитивно и наредне сезоне остаје премијерлигаш уколико у посљедњем колу савлада екипу Витеза или резултатом 1:0 или побједом са два или више голова разлике. У случају минималне побједе уз постигнут гол гостију, чекају се реми или пораз Олимпика, а у случају неријешеног исхода са Витезом, Борац ће наредне сезоне играти у Првој лиги Републике Српске.

- Као што сам и најављивао када сам стигао у Борац, ишли смо корак по корак, још од утакмице са зворничком Дрином и стигли смо на корак од опстанка у Премијер лиги БиХ. Још од те утакмице, фудбалере сам спремао на овај сценарио, односно на могућност да би посљедње коло и дуел са Витезом логли да одлучују о опстанку у елитном такмичењу. Играчи већ сада заслужују честитке јер су поједине екипе, са којима се боримо, имале пред ту утакмицу са Дрином и 8 одова више у односу на нас, а они су то својим залагањем успјели да надокнаде и стигну надомак циља. Вјерујем да ће сви који истрче на терен у недјељу дати свој максимум јер се овакве утакмице играју срцем, разумом и мотивацијом, како бисмо забиљежили резултат који нам одговара како бисмо на крају стигли до зацртаног циља те и наредне сезоне наступали у премијерлигашком рангу – истакао је шеф стручног штаба Великана из Платонове Борче Средојевић на данас одржаној конференцији за новинаре.

И пред, слободно се може тако рећи утакмуцу деценије, Средојевић са стручним штабом има кадровских проблема.

- Не можемо сигурно да рачунамо на Бориса Распудића, Милоша Дујковића и Тонија Јовића. Федор Предраговић је вукао повреду, али након исте није у потпуности спреман ни са физичке ни са психолошке стране. Радује могућност да своје мјесто у тиму заузме Дарко Малетић али ситуација око његовог наступа биће позната након сутрашњег тренинга. У екипу се враћа Армандо Манце, који је добио одређену минутажу у протеклом колу у Бијељини, као и Небојша Рунић, који се у потпуности опоравио од тешке повреде, у протеклом периоду је одлично радио са екипом и биће у протоколу за утакмицу – навео је Средојевић.

Ненад Кисо у своје, али и у име саиграча, обећава максимално залагање и борбеност.

- Стигли смо до посљедњег кола, до утакмице која ће показати да ли заслужујемо да играмо у Премијер лиги. Као што је и тренер Средојевић рекао, спремали смо се за могућност да у директном дуелу са Витезом одлучујемо о својој судбини. Морамо да оставимо срце на терену и дамо свој максимум како бисмо, заједно са нашим навијачима које позивам да нам помогну у што већем броју, како бисмо стигли до одговарајућег резултата по нас и на крају опстанка у Премијер лиги – истакао је Кисо.

Утакмица између Борца и Витеза почиње у 17 часова, а улаз на све трибине Градског стадиона је бесплатан.

 


(борац-спорт, фото/видео: борац-спорт)

Најава утакмица

  • Сљедећа утакмица
Banner

Извјештаји са утакмица

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Интервју

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ко је на порталу?!

We have 12 guests online
Ви сте посјетилац бр. 20263486 .