Подијели

За викенд почиње расплет!

Радник, Рогатица, Борац и Козара за трофеј!

Утакмицама 24. кола спуштена је завјеса на лигашки дио првенства Републике Српске за кошаркаше. Четири првопласирана тима настављају борбу у доигравању за првака Републике Српске, пласман у Премијер лигу БиХ и могућност да сљедеће сезоне играју против Спарса, Зрињског, Слободе... Четири тима која су изборила то право су Радник, Рогатица, Борац и Козара.

Бијељинци су већим дијелом сезоне били на лидерској позицији, док им је у леђа гледала Рогатица, која је, захваљујући киксу изабраника Игора Михајловића у сусрету са Братунцем (66:73), побједом над Сутјеском из Фоче (71:61) два кола прије краја преузела прво мјесто због бољег омјера у међусобним дуелима са Радником. Међутим, већ у наредном колу тим из Бијељине вратио се на позицију број 1 побиједивши Приједор (82:73), док је Рогатица поражена од Борца (92:79). Најбољу стартну позицију пред почетак плеј-офа Радник је потврдио у суботу, савладавши у дворани Радолинка екипу Теслића (58:66).

Козара из Градишке се са омјером 13-7 два меча прије краја издвојила на трећем мјесту које су испустили у претпосљедњем колу изгубивши у Угљевику од Рудара (70:66), па су у посљедњем колу, у директном дуелу против Сутјеске, одлучивали о томе ко ће заузети позицију број 4 и у полуфиналу плеј-офа снаге одмјерити са Радником.  Тим из Градишке, који домаће утакмице игра у дворани Ненад Баштинац у Александровцу, лако је изашао на крај са Фочацима (77:54) и направио велики успјех у својој дебитантској сезони у елити Републике Српске.

Поразом у дворани Борик од Приједора (61:69), а касније и од Дрине у Зворнику (94:84), кошаркаши Борца су себи закомпликовали ситуацију када је у питању пласман међу 4 најбоље екипе. Каралићевим изабраницима било је потребно да у посљедња два кола тријумфују и то над Рогатицом и Студентом, али и да ослушкују резултате које су остварили директни конкуренти. Борац је савладао Рогатицу у претпосљедњем колу, у истој рунди је и Приједор након додатних пет минута поклекао у Бијељини, Козара је, како рекосмо, киксала у Угљевику и ситуација је постала јасна: уколико Борчеви кошаркаши у посљедњем колу савладају Студент, у доигравање ће ући са трећег мјеста, као и прошле сезоне. На крају се то и десило: Борац је резултатом 71:76 надиграо "студенте" и поновио успјех из сезоне 2013-14.

Осврнућемо се, свакако, и на тимове који су у посљедњих 80 минута лигашког дијела испустили своју шансу да се у мају боре за шампионску титулу и пласман у Лигу БиХ, а то су Сутјеска, Приједор и Братунац.

Фочаци, прошлогодишњи финалисти који су у полуфиналној серији резултатом 2:0 елиминисали екипу Борца, у нову сезону су ушли са подмлађеним тимом и са жељом да избјегну борбу за опстанак. У прва два меча уписали су два пораза, међутим, како је сезона одмицала, тим Миленка Ивановића је подизао форму и у првих осам кола другог дијела сезоне уписао шест побједа, захваљујући чему су и дошли у прилику да се боре за нови пласман у доигравање. За остваривање циља било је потребно да у посљедњем колу у Александровцу савладају Козару, у чему, на њихову жалост, како смо већ рекли, нису успјели.

Екипа Приједора је захваљујући сјајним партијама у 2015. години такође стигла до прилике да се избори за наступ у одлучујућим биткама за титулу. Палалићеви изабраници су лоше одиграли први дио сезоне, завршивши у доњем дијелу табеле са омјером побједа и пораза 3-7. Ипак, у текућој календарској години долази до "препорода" у игри Приједорчана: уписали су седам побједа у исто толико мечева, а нада у пласман додатно је подгријана након побједе у крајишком дербију над Борцем. Међутим, већ у претпосљедњем колу, нада је угашена: Приједор је након продужетка поражен у Бијељини (82:73), иако је тим из града на Сани у посљедњу четвртину ушао са предношћу од 10 поена (50:60).

Нову прилику за пласман у доигравање сљедеће сезоне ће морати да потражи и екипа Братунца, која је након првог дијела лигашког такмичења била већи претендент на плеј-оф од већ споменутих Приједора и Сутјеске. Изабраници Огњена Радића у првом дијелу сезоне забиљежили су 9 побједа и само 3 пораза (једна од побједа забиљежена је у дворани Борик над Борцем), а на старту другог дијела поново су славили над "црвено-плавима", па потом и на гостовању у Гацку. Међутим, Радићева чета је застала у најважнијем дијелу сезоне: у наредних пет мечева забиљежили су исто толико пораза (Приједор, Дрина, Рогатица, Студент, Козара). Теоретска шанса се, истина, појавила два кола прије краја након побједе у Бијељини, али уз услов да киксају сви остали директни конкуренти, што се на крају није десило.

Како рекосмо на почетку, борбу за трофеј настављају четири првопласиране екипе: Радник, Рогатица, Борац и Козара. Полуфинална серија на двије побједе игра се по систему 1-4 и 2-3, па ће предност домаћег терена на старту имати Бијељинци и Рогатичани. Четири су жеље, а један трофеј; само један тим ће прославити пласман у лигу БиХ. Да ли ће се у бх. елиту вратити Радник или Борац, или ће, пак, Рогатица или Козара по први пут у клупској историји изборити наступ у истој, знаћемо најкасније 26. маја, када се заврши евентуална трећа утакмица финалне серије.

(борац-спорт)

Најава утакмица

  • Сљедећа утакмица
Banner

Извјештаји са утакмица

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Интервју

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ко је на порталу?!

We have 25 guests online
Ви сте посјетилац бр. 20213543 .