Подијели

Борац непоражен на Билином пољу од 2006. године (Видео)

Како смо данас већ писали у извјештају са прес-конференције пред дерби утакмицу 19. кола са Челиком, фудбалери Борца у Зеници нису поражени од 21. октобра 2006. године, када су домаћи тријумфовали резултатом 3:0. У наредних шест мечева одиграних на Билином пољу клуб из Платонове улице цијелом плијену радовао се три пута, док три пута није било побједника, па ћемо се, сходно томе, у наредним редовима осврнути на тих шест утакмица.

У сезони 2008-09 Фудбалски клуб Борац био је на прагу пласмана у европска такмичења. И тада је на тренерској клупи Великана из Платонове сједио садашњи шеф струке Владо Јагодић, који је вођење екипе преузео од Миломира Одовића након пораза у шестом колу у Широком Бријегу (4:1). За пласман у Европу Борцу су биле потребне побједе у посљедња два кола и то над Славијом у Бањалуци и Челиком у Зеници. Међутим, након сада већ епске утакмице са "соколовима", која је завршена резултатом 1:1, дерби у Зеници није одлучивао о евро-сцени. Ипак, и поред тога, тадашњи Јагодићеви изабраници смогли су снаге да тог 23. маја 2009. године забиљеже побједу и сезону заврше тријумфално. Повели су Зеничани у 21. минуту поготком Дарија Пурића, изједначајући гол био је дјело Дејана Рашевића у 38. минуту, а тријумф Борцу донио је садашњи фудбалер Сарајева Немања Билбија 18 минута прије краја утакмице.

У наредној сезони, 2009-10, забиљежен је најбољи старт Борца у првенству откако се такмичи у заједничкој Премијер лиги. Наиме, под вођством тренера Велимира Стојнића, екипа је у првих осам кола уписала седам побједа и само један неријешен резултат, а једна од споменутих побједа забиљежена је и у Зеници, у утакмици трећег кола. Тај меч одигран је 15. августа 2009. године, а Великан из Платонове славио је минималну побједу (0:1); зеничке навијаче поново је утишао Немања Билбија у 52. минуту меча.

Борац је у Зеници славио и у јединој шампионској сезони у скоро девет деценија дугој историји клуба. Тадашњу генерацију Борчевих фудбалера до титуле је, као што је познато, са клупе предводио актуелни стратег Владо Јагодић, а споменута утакмица у Зеници одиграна је у склопу четвртог кола 21. августа 2010. године. Радост Борчевим навијачима донио је Стево Николић у 86. минуту.

Након три побједе, услиједила су три неријешена резултата. Први је забиљежен 15. октобра 2011. године, у оквиру 10. кола Премијер лиге. Поново је на тренерској клупи сједио Велимир Стојнић, а меч је завршен резултатом 0:0. Један од јунака овог меча био је први чувар мреже Асмир Авдукић, који је у 68. минуту одбранио шут са бијеле тачке Емиру Хаџићу.

Сезону касније, два тима су одмјерила снаге у шестом колу и то 15. септембра 2012. године. Овај меч завршен је резултатом 1:1, као и сезону касније, али ћемо ту утакмицу детаљније описати касније. Наиме, утакмицу која је одиграна 15. септембра 2012. године обиљежила су два прелијепа поготка: прво је у 56. минуту из слободног ударца мрежу Борца затресао некадашњи нападач клуба из Владике Платона 6 Саша Кајкут, да би само два минута касније, након прецизног шута у горњи лијеви угао Челиковог гола, Далибор Теиновић изједначио резултат. На клупи Борца тада је сједио тренер Слободан Старчевић, док је Зеничане предводио Владо Јагодић.

И на крају, долазимо до још једног фамозног меча, оног који је, како рекосмо, такође завршен резултатом 1:1, али и који је имао своју неславну увертиру јер се на дан поласка на меч уопште није знало да ли ће Борчеви фудбалери увече моћи да истрче на терен. Наиме, због дуга од 13 000 КМ према Фудбалском клубу БСК из Бањалуке, на челу са предсједником Новаком Дамјановићем, рачун ФК Борац био је блокиран, па се постављало питање да ли ће меч уопште бити одигран, међутим проблем је ријешен током дана, па су фудбалери, предвођени тренером Драганом Јовићем, према Зеници кренули 6 сати прије почетка меча и директно из аутобуса кренули пут свлачионице, па на терен.

Међутим, и тако уморни од пута, Јовићеви изабраници успјели су да остану непоражени на Билином пољу. Домаћи су до предности стигли у 32. минуту преко Дедића, док је бод Борцу, поготком са бијеле тачке, донио Јоцо Стокић у посљедњим тренуцима првог полувремена.

(борац-спорт)

Најава утакмица

  • Сљедећа утакмица
Banner

Извјештаји са утакмица

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Интервју

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ко је на порталу?!

We have 24 guests online
Ви сте посјетилац бр. 20211986 .