БОРЧЕВ ВРЕМЕПЛОВ: Лига шест (2000/2001.) - Титула изгубљена у 10 секунди (1. дио)

Договором кошаркашких асоцијација, које дјелују на територији дејтонске Босне и Херцеговине, и овог пута су најбољи клубови учествовали у квалификацијама за формирање Лиге шест клубова. Представници Републике Српске Игокеа и Борац Нектар лако су уклонили те препреке. Игокеа је била, у двије утакмице, боља од сарајевске Босне, а Борац Нектар од КК Посушје.

Нажалост, Рудар из Угљевика и Младост из Гацка нису били те среће! Рудар је елиминисан од Широког из Широког Бријега (78:98, односно 69:82), а Зеница Челик је била боља од Младости (82:68, односно 84:76). С друге стране, Слобода ДИТА и Троглав су морали да одиграју три утакмице, баш као и Бротњо – Радивоје Кораћ из Вогошће.

Тако су се у Лигу шест клубова пласирали: 1. Борац Нектар (Бања Лука); 2. Игокеа (Александровац); 3. Слобода ДИТА (Тузла); 4. Зеница Челик (Зеница); 5. Широки (Широки Бријег); 6. Бротњо (Читлук).

Да подсјетимо, прије годину дана у Лиги шест клубова Борац Нектар је освојио ПРВО мјесто и тако стекао право учешћа у престижном Купу Рајмонда Сапорте.

Претходне године (2000.) Борац Нектар и Зеница Челик састали су се на паркету. Били су то сусрети у квалификацијама за Лигу шест клубова. У оба меча, Борац Нектарје доста лако изашао на крај са Зеничанима: у Бањој Луци је било 83:67, а у Зеници 81:69. Док је у "Борику" меч пратило свих 3.500 гледалаца, у "Билмишћу" их је било тек 1.000.

Жријеб је одредио да се ове године (2001.) ова два састава састану већ у првом колу Лиге шест клубова. Подаци из "града челика" су упозоравали: његов представник, у поређењу са прошлом сезоном, нешто је бољи, јер се у међувремену појачао. Зато је у табору Борац Нектара мобилизација свих снага била апсолутна, нико није желио да на старту лигашког такмичења дође до било каквог изненађења.

Стартну утакмицу започео је овај тим: Вујасиновић, Кукић, Глишовић, Стојковић и Вулета. Они су већ у 7. минуту обезбиједили вођство од 18:9 и упорним гостима, с неколико одличних појединаца, одмах јасно ставили до знања коме ће припасти први бодови. Тај период Глишовић је одлично одиграо, побравши салве аплауза. Да се не шали, домаћин је потврдио иу другој четвртини, а лијепо је изгледало када је Којадиновић, на истеку тог периода, утркујући се са сиреном забиљежио тројку, само двије секунде прије краја првог полувремена.

Стара, добро позната особина играча Борац Нектара поново је била присутна: задовољни убједљивим вођством 51:32, играчи су се, и поред "предавања" Велимира Гашића, мало опустили, па је Челик успио да у 25. минуту стигне до 57:50. То је, дакако, одмах опоменуло, упозорило и опаметило наше кошаркаше и у 27. минуту све је, опет, дошло на своје мјесто, 70:55. На шест минута прије краја Борац Нектар је већ водио са 87:64, па је у неку руку, почело хватање "стотке". Послије муњевите контре, а на додавање Чубрила, Никола Глишовић је лопту послао кроз обруч и мрежицу. То је била очекивана - "стотка".

Од Бротња се није страховало, али се, треба рећи, зазирало. Утакмицу другог кола почели су: Вујасиновић, Кукић, Глишовић, Стојковић и Вулета. У првим минутама гости су водили са 2:0, 4:3, 6:4. Тада је услиједила тројка Слађана Стојковића, па 11:11, и то је, тих 11:11, било све, баш све што су играчи из Читлука те ноћи урадили на паркету. Врло брзо се стигло до 18.11, а на двоминутни предах отишло се код стања 20:13.

Други период иста прича: 23:13, затим тројка Вујасиновића и 32:15, потом 41:19 у 17. минуту и полувријеме је припало бољем, агресивнијем, организованијем саставу, Борац Нектару, 47:28.

Руковођен жељом да свим оним играчима који су заведени у записник пружи шансу, да им повећа минутажу, тренер Велимир Гашић почео је, током треће четвртине, да мијења састав на паркету, па су у једном дужем периоду у борбу са гостима ступили: Ковачевић, Гемаљевић, те Којадиновић, Шћекић и Чубрило. У старту су се трудили, извршавали договор, плијенили пажњу гледалаца... и стекли лијепих 61:41. Тада, а и почетком завршне четвртине, почиње нешто чудно да се дешава са домаћим саставом, што гости користе па смањују, 50:65, а у 33. минуту семафор је показивао нестварних 67:61!? Линије Борац Нектара почињу да се повијају, Херцеговци су добили "крила", међу навијачима истинска невјерица. Уплашили су да не буде "од готовог вересија"! Тада Гашић вуче једини, очекивани потез: у ватру баца Вујасиновића и Кукића, који се придружују Вулети (убрзо ће га замијенити Глишовић), Стојковићу и Гемаљевићу. Међутим, све одмах није могло да буде по жељи "шефа" и гледалаца, па је у 34. минуту резултат још увијек несигуран и нестабилан - 70:64, а у 35. минуту код стања 72:66 Зоран Кукић није, прво, реализовао два слободна бацања, а ни тројка га није хтјела. То уноси додатну нервозу, која се појачава након још два неискоришћена слободна бацања (Кукић).

У завршници утакмице, ипак, све долази на своје мјесто: Никола Глишовић је реализовао слободна бацања, Саша Вујасиновић је добио пету личну грешку (замијенио га је Ђорић), Кукић је био сигуран извођач два слободна бацања, баш као и Глишовић три, па је у 37. минузу већ било мало лакше, 79:70. Шут за два поена исплатио се Ђорићу, али је Кресић тројком свео предност на 81:73. Послије тога услиједио је мали ураган Бањолучана: 83:73, Ђорић (слободна бацања(, затим 85:76, Стојковић (слободна бацања), затим 87:76, Стојковић (слободна бацања), па поново искусни и непогрешиви Стојковић 89:76 (слободна бацања), а када је Глишовић, "газећи све пред собом", лопту дотурио до Стојковића, постављено је коначних – 91:78. Серија је, на тај начин, настављена.

Иако је Слобода ДИТА, послије оних почетних 2:2 најчешће била у вођству (20:14), Борац Нектар се није устручавао да домаћину "покаже зубе", па је тако Стојковић тројком смањио на 17:20, а у 14. минуту Кукић је поставио 24:23, да би одмах затим Вулета, искористивши само једно слободно бацање, изједначио на 24:24. Бројке на семафору су се стално мијењале, 27:26, 31:26, 31:28. Тада је Кукићу досуђена трећа лична грешка, али су кошеви наставили да пљуште, с обје стране: 34:30, 34:31, да би се стигло до 40:31, и то за само нешто мање од минуте, јер, на на примјер, Бруер реализовао тројку и додатно слободно бацање. Слиједило је 42:35, тројком Стојковића, а у свлачионице се отипло послије поена Вулете, код резултата 44:35.

У трећој четвртини главну ријеч су водили Хукић с једне, а Кукић с друге стране. Том нафигравању као да није било краја, а наде Бањолучана су стално тињале, покаткад и расле, Наиме, наш капитен је тројком смањио на 48:40, затим је постигао кош и реализовао слободно бацање, па је било 52:45, а Ђорић је у два наврата био изузетно прецизан и довео до 52:49, да би Кукић са два узастопна поготка поставио силно охрабрујућих 56:53. Међутим, огласио се Хукић, потом Ђорић, а тројка Вулете присилила је домаћина да покрене све расположиве снаге, јер је било 60:58, да би Вулета у 28. минуту изједначио на 60:60.

У тим тренуцима у нашем табору и гледаоци крај малих керана (вршен је директан пренос!) ни о чему другом нису размишљали осим о побједи, иако су у финишу домаћини подигли на 64:62.

Нажалост, завршних десет минута никако не могу да служе на част нашим кошаркашима. Одједном, као да их нигдје није било. Када је тројком Бруер повећао на 69:62, наши су одговорили са свих пет погодака: 69:64 (Кукић), 69:67 (Вулета). Убрзо је Ковачевић морао на клупу, због пете личне грешке, а потом су се заредале хесхватљиве, почетничке грешке готово свих наших играча. То је одмах подигло ниво игре Тузлака. Разиграли су се Хукић (погађао је са свих позиција!), Бруер и Кестл. Разбијена чета Борац Нектара више није била у стању да им се равноправно супростави. Борац Нектар једноставно више није личио на тим из претходних 30 минута игре. Тако се за посљедњих седам минута ид ухватљивих 71:67 стигло до, готово, катастрофалних 95:83!?

Послије 4. кола Лиге шест клубова, Борац Нектар је био сам на челу, са седам бодова. У тој рунди све је, баш све ишло на руку овом клубу: смождена је Игокеа, а Бротњо и Челик су поразили Слободу, односно Широки. Борац Нектар се разбашкарио на челној позицији, будећи лијепа и угодна сјећања на прољеће 2000. године.

Иако је под сводом "Борика" било тек 2.500 гледалаца, подршка Борац Нектару није изостала. А она му је била најпотребнија почетком четврте дионице, када је Игокеа прошла у опасно, обесхрабрујуће вођство од 70:64. Када је изгледало да ће "жути" још једном надиграти и поразити Бањолучане, Борац Нектар се одједном дигао из "мртвих" и невиђеном серијом од 14:0 ствари поставио на право мјесто и тако стигао до побједе која је прослављена громогласном пјесмом.

Домаћин је утакмицу започео у помало чудној постави: Ђорић, Кукић, Гемаљевић, Којадиновић, Вулета. Врло брзо било је 4:0, па 6:2, али је у 4. минуту гост изједначио на 8:8, потврдивши намјеру да Борац Нектару пружи снажан отпор и да, по могућности, још једном побиједи у "Борику". Од тада па до готово саог краја водила се снажна, квалитетна, неизвјесна битка. Игокеа је повела са 10:8, Кукић није искористио два слободна бацања, затим је било 11:12, а Гемаљевић је добио трећу личну грешку, па је на паркет морао Стојковић. Било је видно и охрабрујуће, не само за тај дуел већ и за неку блиску будућност: Феликс Којадиновић је играо изнад свих очекивања, одлично. Искусни Слађан Стојковић је, срећом, заредао са погоцима: тројка, два поена, па додатно слободно бацање и на мали предах се отишло код резултата 22:17. Другу етапу наставио је исти тим који је завршио прву! До тада је обављена, значи, само једна измјена када је Гемаљевић "зарадио" трећу личну грешку!? То је трајало све до 12. минута. Тада је Никола Глишовић уведен у борбу и врло брзо поентирао.

Битка се распламсавала, а резултат стално мијењао. Борац Нектар је успијевао да одржава минимално, али битно вођство: 25:19, 28:24, Вујасиновић је замијенио Ђорића, 30:25 (16. минут), 33:27 (17), када је Којадиновић отишао на клупу, а уведен снажни, искусни Ковачевић. Слиједило је 35:27, те 38:31, да би се полувријеме дочекало са 40:35, али и четворицом играча са по три личне грешке: Гемаљевић, Којадиновић, Кукић, Ковачевић. То је унијело дозу страха у редове домаћина и међу навијаче.

Можда је и због тога почетак треће четвртине испао наопак за домаћина: Игокеа је смањивала, а прецизност играча Борац Нектара била је поражавајућа: тек у 22. минуту Кукић је погодио кош, 42:38!? Тројка Стојковића била је погодак охрабрења, али се, послије тога, распуцао Васиљ Шево, ранији члан Борац Нектара, и негдје у 27. минуту Игокеа је, послије дуго времена, поново имала предност, 48:46. Домаћин је за седам минута постигао – само седам поена! Невјероватно, зар не?

Када је, код стања 47:48, Зоран Кукић у три наврата промашио по два поена, а одмах му се затим придружио и Ненад Ђорић, на трен се учинило да је то почетак краја приче о дербију. Међутим, Којадиновић је добио пету личну грешку, а Шево је наставио да решета кош дојучерашњег клуба, па отуд 53:53, односно 55:56, јер је Ковачевић (И), "свезао" убитачну тројку, секунду и осам десетинки прије истека треће четвртине.

Посљедњи, одлучујући период дуела великих супарника Борац Нектар је започео са овом петорком: Ђорић, Кукић, Ковачевић, Стојковић и Фемаљевић. Започињала је борба на живот и смрт, Борик је кључао, а неизвјесност расла.

Игокеа је повећала на 58:55, Кукић је искористио два слободна бацања, Обрадовић (И) се придружио Којадиновићу, а у 32. минуту било је, послије два успјешна слободна бацања Кукића, 59:60, а затим, у 33. минуту, 62:67. Наишао је период тројки: Шеве, Зиројевића и, срећом, Саше Вулете. Тај погодак као да је покренуо лавину, звану Борац Нектар. Иако је домаћин у једном нападу три пута шутирао без резултата, а четврти пут лошта је отишла у аут, све се окренуло на "млин" Борац Нектара. Предност се повећавала, а атмосфера стизала у стање усијаности: 75:70, Милорад Ковачевић из слободних бацања, 78:70, Саша Вулета тројка, 78:72, Илић, слободна бацања, 78:74 Симић, на 58 секунди прије краја, 80:74, Ђорић, 80:75, Зиројевић је искористио само друго слободно бацање, 82:75, Вулета, Ђорић је добио пету личну грешку, а коначних, великих, лидерских 82:77 поставио је Симић, али за нове промјене резултата времена више није било.

Почело је славље присталица Борац Нектара! Дуго чекано, али, ето, дочекано!

За крај смо оставили ову констатацију: све је протекло у коректном надметању, спортском, витешком понашању свих актера. Тако је то када правду под притиском не дијеле тако неки Пећанци, Лучари...

За хронику клуба записаћемо и детаљ који се збио у 28. минуту: приликом доскока Зоран Стевановић (Игокеа) незгодно је стао, искренуо је чланак и остао да лежи на паркету. С обзиром да се то догодило у близини клупе Борац Нектара, одмах су му притрчали наши људи, играчи, а затим др Никола Бојић и физиотерапеут Борис Врховац. Пружили су му прву, спортску, људску и стручну помоћ, као да је играч Борац Нектара! Од њих лијепо, наравно!

Дерби пете рунде одигран је пред неочекивано мало гледалаца: било их је једва хиљаду, па је то, донекле, ишло на руку нашим младићима. Међутим, почетак је био наговјештај оног што ће касније да услиједи. Наиме, домаћин је брзо и лако повео са 5:0, а Зоран Кукић је по "убрзаном темпу" одмах добио другу личну грешку!? Но, сва несрећа не би била у томе, да играли Борац Нектара нису правили катастрофалне, почетничке грешке, што је Широком омогућило да рашири крила, а снажном Нигеријцу Одоуку да решета кош госта. Већ у 3. минуту Борац Нектар је испунио бонус, а у 4. минуту било је 11:4!? Страшно, зар не. Ипак наши редови су некако успјели да се среде, чвршће се играло у одбрани, а у 9. минуту Саша Вујасиновић је тројком изједначио на 15:15, али је убрзо зарадио 3. личну грешку. То је период у којем је Саша Вулета играо запажено, постигао је осам поена и пред први предах изједначио на 16:16.

Гледаоци крај малих екрана, они који дишу са Борац Нектаром, и неколико њих у дворани, поскочили су од среће, увјерени да ће у преосталих 30 минута бањолучка чета домаћину "показати зубе".

Иако је Никола Глишовић почетком друге четвртине свој тим довео у прво, али, на жалост, и посљедње вођство (20:18), радост је била краткотрајна. Услиједила је домаћа серија од 7:0, Дундов је сада био тај који је погађао са свих позиција, па отуд 28:22, 36:30, Кукићу је досуђена трећа, а Вујасиновићу четврта лична грешка, грешке су се, увелико, понављале, домаћин је играо брзо, снажно, прецизно и повећавао предност – 39:30, 41:30, Ђорић није искористио два слободна бацања, Широки је загосподарио паркетом. Цифре на семфаору су се ужурбано мијењале: 44:30, 44:33 (тројка Вулете), 46:35, па се на одмор у свлачионице отишло са, за Бањолучане, обесхрабрујућих 48:35.

Шта је Велимир Гашић све рекао пуленима, не знамо, али је Борац Нектар друго полувријеме започео са новом поставом: Ђорић, Кукић, Стојковић, Ковачевић и Вулета. У њих је наш стратег имао највише повјерења, али ни такав састав није могао да дође до ријечи. Бар не оне битне: Широки је "трпао". Из минуте у минут! Послије 48:37, и 50:39, Саша Вулета је добио трећу опомену, све се више покушавало тројкама, али безуспјешно, па отуда – 58:39.

Када су домаћини стигли до 62:42, Одоук је могао да предахне на клупи, али је зато Ненад Ђорић код сваког старта страховао, јер је већ имао четири личне грешке. У 28. минуту резултат је гласио 65:47, а Зоран Кукић је повриједио кољено и морао да напусти борилиште. Ту повреду ће дуже вријеме да "вуче".

Формалност је обављена у завршној четвртини: 69:54, Ђорић је добио и пету опомену, у 36. минуту било је 77:57, нешто касније 82:63, а на крају – лоших 85:69.

Мало статистике: Широки је шутирао 60:33 (55 %), а Борац Нектар 48:22 (46 %). Шут за два поена био је много прецизнији када је ријеч о Широком – 45:30 (67 %), у односу на 27:15 (56 %) код Борац Нектара. И још нешто: Одоук је, и поред тога што је стигао и да се одмори, постигао 27 поена.

1. коло (7. април 2001.) БОРАЦ НЕКТАР – ЗЕНИЦА ЧЕЛИК 111:76 (Ђорић, Чубрило, Вујасиновић 2, Кукић 32, Шћекић, Гемаљевић 4, Глишовић 19, Стојковић 15, Ковачевић 21, Којадиновић 10, Вулета 8, Вуковић)

2. коло (14. април 2001.) БОРАЦ НЕКТАР – БРОТЊО 91:78 (Ђорић 15, Чубрило, Вујасиновић 5, Кукић 16, Шћекић, Гемаљевић 9, Глишовић 16, Стојковић 22, Ковачевић 5, Којадиновић 3, Вулета, Вуковић)

3. коло (21. април 2001.) СЛОБОДА ДИТА – БОРАЦ НЕКТАР 95:83 (Ђорић 9, Чубрило, Вујасиновић 4, Кукић 26, Шћекић, Гемаљевић 3, Глишовић 5, Стојковић 12, Ковачевић 7, Којадиновић 1, Вулета 16)

4. коло (28. април 2001.) БОРАЦ НЕКТАР – ИГОКЕА 82:77 (Ђорић 9, Чубрило, Вујасиновић 1, Кукић 20, Шћекић, Гемаљевић 3, Глишовић 4, Стојковић 11, Ковачевић 7, Којадиновић 9, Вулета 18, Вуковић)

5. коло (5. мај 2001.) ШИРОКИ – БОРАЦ НЕКТАР 85:69 (Ђорић 5, Чубрило, Вујасиновић 6, Кукић 8, Шћекић, Гемаљевић 12, Глишовић 6, Стојковић 7, Ковачевић 4, Којадиновић 3, Вулета 18, Вуковић)

(одломак из Годишњака Кошаркашког клуба Борац Нектар, аутор Лимун Папић, 2001.)

Најава утакмица

  • Сљедећа утакмица
Banner

Ко је на порталу?!

We have 37 guests online