БОРЧЕВ ВРЕМЕПЛОВ: Минхенски жријеб - Борац Нектар по други пут у Европи

Средином маја на Малти је одржано засједање Сталне конференције европске зоне FIBA. Између осталог, кошаркашки посленици су на дневном реду имали и случај три кошаркашка савеза на подручју некадашње Босне и Херцеговине. Иако је 1998. године јасно договорено да ће и за наредну сезону важити исти критеријуми, појавила се мала бојазан да ће европски моћници "промијенити ћурак" и да од свега тога неће бити ништа. Срећом, то се није догодило! Европа је, она кошаркашка, остала досљедна.

Предсједник Кошаркашког савеза Републике Српске Драган Боби Деспотовић 19. маја 1999. године обавијестио је новинаре о сљедећем:

"Нисмо још добили званичну потврду, али из неколико извора смо сазнали да је одлучено да наше екипе и у сезони 1999/2000. учествују у Купу Радивоја Кораћа, односно Купу Лилијане Ронкети. Не треба посебно наглашавати шта то значи за наше клубове, за Српску, за спорт уопште. Много смо труда уложили док Европу, јаким аргументима, нисмо убиједили да нам је мјесто у њој, односно да о неком заједничком такмичењу у БиХ још не може бити говора..."

Задовољству у клубу није било краја. Што је и разумљиво...

Послије напорне сезоне, освојених трофеја, представљања свијету... кошаркаши су 20. маја добили право на краткотрајни предах. То су и заслужили. Само 24 часа послије одлуке стручног штаба да играчи могу да се разиђу, стигла је и ЗВАНИЧНА потврда да је на Малти 14. маја донесена одлука о томе да прваци Републике Српске и у наредној сезони могу да учествују у куповима, али да то морају да потврде до 14. јула.

Из канцеларије FIBA (Међународна кошаркашка федерација) стигла је, тако, охрабрујућа порука.

"Желимо да вас информишемо да је Управни одбор Сталне конференције за Европу на састанку на Малти 14. маја 1999. године поново размотрио своје ставове донесене у Паризу, а везане за учешће тимова у европским клупским такмичењима..."

Другим ријечима, Борац Нектару ду други пут отворене европске двери и тог часа могле су да почну припреме за Куп Радивоја Кораћа.

Шампион Српске остао је на европској сцени. То је и заслужио. Из виђе разлога!

За позиве новинарима да 14. јуна дођу на конференцију за штампу било је доста разлога. Наиме, прелазни рок је био завршен, па је требало јавност упознати са промјенама у играчком кадру.

Нови чланови Борац Нектара постали су:

- МИЛОРАД ЈОВИЧИЋ (рођен 1972, висок 206 центиметара), члан КК Рудар из Угљевика

- ЗОРАН МЛАДЕНОВИЋ (1972, 188), повратник из Русије (Уникс, Казањ), ранији играч новосадске Војводине

- ЈОВАН СИРОВИНА (1972, 208) досадашњи члан суботичког Спартака.

Новајлија Јовичић игра на мјесту крилног центра, Младеновић је плејмејкер, а Сировина центар.

Првом, сениорском саставу придодат је Саша Анић, наш члан, који је претходне године носио дрес Орлова Тржнице.

"Неће бити проблема за уклапање у живот, рад и режим тренинга јер све играче Борац Нектара добро познајемо. Све ћемо дати од себе да наш нови клуб оствари зацртане планове!", гласила је заједничка изјава Младеновића и Јовичића, приликом потписивања уговора.

Клуб је одријешене руке дао тројици првотимаца, па су они изабрали нове средине: Синиша Протић се опредијелио за Орлове Тржницу, Томица Зиројевић за Игокеу из Александровца, а Ненад Радојичић за Израел.

Из највећег града Баварске јављено је да ће Борац Нектар прво морати да два пута снаге одмјери са КК Левски из Софије, а побједник ће постати члан групе О, у којој ће се још надметати: Арис из Солуна, те ФМП Железник из Београда, а четврти учесник ће бити познат побједник из двомеча Бенетон Олимпик (Швајцарска) – Аполон (Кипар).

Жријеб је још одлучио да се први сусрет са Бугарима игра 16. септембра у Софији, а реванш седам дана касније у Бањој Луци.

"Бугарска кошарка је, у посљедње вријеме, видно напредовала, али Левски није ривал који не може бити надигран и елиминисан. Левски окупља неколико странаца, међу којима има и Југословена. Ако ни у чему другом, наша шанса лежи у чињеници да ћeмо реванш играти у свом "Борику". То није мала ствар!", гласила је прва оцјена и процјена, послије жријеба у Минхену.

(одломак из Годишњака КК Борац Нектар, аутор Лимун Папић, 2000.)

Најава утакмица

  • Сљедећа утакмица
Banner

Ко је на порталу?!

We have 29 guests online