БОРЧЕВ ВРЕМЕПЛОВ: Први пут у Европи - Бриљантна увертира

Операција Монтана, без обзира колико то, на први поглед, изгледало неубједљиво, почела је оног тренутка кад је стигла вијест да ће Борац Нектар у квалификацијама за противника имати представника Аустрије. Јесте, аустријска кошарка није на цијени, спада у нижу европску категорију, али су кретања у овом спорту, односно огромна улагања, допринијела да дође до сасвим друкчијих клупских односа на Старом континенту, у односу на репрезентативна. Из Аустрије су почела да стижу врло озбиљна и стручна упозорења, уз нагласак да боје Монтане бране чак седморица странаца, односно да је састав појачан и да ће бити "тврд орах" за сваког ривала.

Видео-снимци, који су стигли у наш клуб, потврђивали су оно што су наши информатори тврдили: Монтане се треба припазити јер може непријатно да изненади! Јављали су се и наши људи из Аустрије, који тамо раде, нудећи свакојаке податке о Монтани, у жељи, искреној жељи, да Борац Нектару помогну, да му олакшају пут до Купа Радивоја Кораћа. Сви ти подаци су се прикупљали, депоновали и о сваком детаљу се, наравно, водило рачуна, поготово током двомјесечних припрема.

Ниво рада се подигао.

"Данас је Борац Нектар високо организован клуб, који плански и стручно ради са седам такмичарских селекција. За успјех клуба заслужни су, прије свега, кошаркаши, али и сви остали чланови клуба и љубитељи кошарке, који су допринијели да клуб опстане и у најтежим временима...", била је оцјена Радована ДУГОЊИЋА, предсједника клуба.

"Послије више од пола вијека, ове сезоне Борац Нектар први пут учествује у европском такмичењу, као легитимни представник Републике Српске... Послије шест година сталног играња у Југославији, изван своје дворане, Борац Нектар поново има прилику да у Бањој Луци, пред својим навијачима и уз њихову несебичну подршку, створи истинску кошаркашку атмосферу...", најавио је Вукашин БОЖИЋ, директор клуба.

Најнемирнији сан, међутим, имао је Драго КАРАЛИЋ, шеф стручног штаба. Подаци су пристизали, Монтана је хваљена, а ројиле су се идеје како и на који начин зауставити Аустријанце, бар на првој утакмици, оној у Бањој Луци.

"Имам доста података о Монтани из Капфенберга. То је тим који има добру спољну линију. Истиче се један Американац, али и вањски шутери. Тај Американац је Црвеној звезди, у Купу Радивоја Кораћа, дао равно 35 поена!? На централним позицијама играју, такође, странци: Американац и Холанђанин, те члан аустријске репрезентације..."

Радило се ужурбано, даноноћно! Посебно су марљиви били играчи: вјежбали су заиста вриједно, одговорно, улагали су силан труд, само да би подигли ниво форме. Већ тада се могло примијетити да је физичка припремљеност, за ово доба године, била на највишем могућем нивоу. Шта значи "имати доста снаге", ниује потребно објашњавати. Бриге је правио капитен Кукић: жалио се на болове у кољену. Било је планирано да у Бању Луку допутује ИМТ Беопетрол и одигра двије утакмице, али је отказао, због меча у Купу Југославије, што је створило додатне проблеме.

Уочи сусрета с Монтаном, припремљена је и нова опрема за играче: на леђима су била исписана њихова презимена. Први пут, у историји клуба. За реванш у Аустрији спремала су се једнообразна одијела, а званични представници клуба у дворани имали су идентичне мајице са клупским знаком. На неколико дана пред утакмицу из штампе је изашла публикација с најосновнијим подацима. Штампана је у 2.000 примјерака, формата 10x30 центиметара, у колору и црно-бијелој техници, на 28 страна!

За ову прилику и Спортска дворана "Борик" добила је нов, европски изглед! Подигнут је такозвани "тунел", записнички сто је добио заштиту, постављени су мали семафори, изнад кошева... Све је било спремно за меч са Аустријанцима, а ноћ уочи тог дуела играчи су провели код својих кућа.

Аустријанци су стигли у уторак, 15. септембра. Одсјели су у хотелу "Босна", а увече су, од 18 до 19 часова, у СД "Борик", одржали тренинг. Госте је примио Милорад Каралић, министар спорта и омладине у Влади Републике Српске.

Оптимизам у редовима наших играча био је наглашен, али су се, ипак, истински прибојавали првог европског ривала.

Да љубитељи спорта воле велика, европска надметања, још се једном показало и потврдило: под сводове СД "Борик", тог 16. септембра (утакмица је почела у 20,30 часова), слегло се 5.500 навијача Борац Нектара. Свако мјесто било је запосједнуто, а тон су одмах дали навијачи Борца, популарни "вултуреси" ("лешинари") и оркестар "Бањалучки трубачи". Грмјело је, са свих страна, навијало се из свег гласа, музика није престајала да свира... Био је то "Борик" у неком новом, европском издању, дотад невиђеном.

У таквој атмосфери боље су се, у првим минутама, снашли гости! Користећи огромну трему наших младића и њихове схватљиве грешке, у 4. минуту су повели са застрашујућих 10:2! Био је то хладан туш за све дворани, али навијачи нису устукнули. Устукнули нису ни кошаркаши! Када је прошла почетна криза (схватљива и објашњива!), све је почело, стрпљивом и мудром игром, да долази на своје мјесто и у 14. минуту већ је било – 20:20! Навијачи су одахнули и појачали бодрење својих љубимаца.

Од тада па до краја утакмице све је протицало у знаку Борац Нектара! Била је то нека врста "кошаркашке симултанке", у којој екипа из Капфенберга није више уопште могла да дође до ријечи! Кошаркаши Борац Нектара играли су као у трансу, ношени овацијама презадовољних и срећних навијача, а гости као да нису могли да схвате шта се све то дешава око њих.

У величанственој атмосфери дочекан је тријумфалан крај! Била је то прва европска побједа Борац Нектара! Убједљива и заслужена!

Према свим прогнозама, реванш у Капфенбергу требало је да буде само пука формалност! Та предвиђања су се 23. септембра и обистинила! Истина, Борац Нектар је претрпио пораз (64:65), али је у бити остварен основни циљ: наш клуб се пласирао у "Ј" групу Купа Радивоја Кораћа.

Већ на старту Борац Нектар је повео са 8:2. "Добро смишљене акције, дуги напади и агресивна одбрана условили су да су гости послије 20 минута водили са 37:29..." Када се очекивало да ће Борац Нектар наставити у истом стилу, с истим жаром, послије одмора долази до пада концентрације, договорено се није, углавном, поштовало и од оних 61:51 за Борац Нектар домаћини су серијом од 13:0 стигли до – 64:61!

Посљедњи минути меча били су доста занимљиви: Зиројевић је "тројком" поставио 64:64, а затим Протић, с линије слободних бацања, није био прецизан. Искористивши једно од два слободна бацања, Робинсон је свој тим довео у вођство од 65:64, а посљедњи напад Борац Нектара није крунисан поготком (Протић се спетљао с лоптом!) и домаћин је остварио такозвану Пирову побједу!

Бања Лука, 16. септембар 1998. године

БОРАЦ НЕКТАР – МОНТАНА 92:56

БОРАЦ НЕКТАР: Шево 22, Вујасиновић 9, Кукић 17, Шућур, Радојичић 1, Бабић 6, Протић, Зиројевић 20, Вулета 13, Благојевић 4.

Капфенберг, 23. септембар 1998. године

МОНТАНА - БОРАЦ НЕКТАР 65:64

БОРАЦ НЕКТАР: Шево 23, Вујасиновић, Кукић 11, Шућур, Радојичић 2, Бабић 4, Протић, Зиројевић 7, Вулета 17, Благојевић.

(одломак из Годишњака Кошаркашког клуба Борац Нектар, аутор: Лимун Папић, јун 1999.)

Најава утакмица

  • Сљедећа утакмица
Banner

Ко је на порталу?!

We have 36 guests online