Подијели

РК Борац: 32 године од освајања Купа шампиона

Златна генерација Борца из седамдесетих година прошлог вијека "сијала је страх" Европом, а врхунац је доживјела на данашњи дан прије 32 године. Тог 11. априла 1976. године "црвено-плави" су у финалу Купа шампиона савладали данског првака Фредерицију 17:15 и тако подигли пехар намијењен најбољем тиму Старог континента.

Само годину дана раније Бањалучани су били близу подвига, али су заустављени у завршници од Форверца (17:19). Разочарење је било велико, али нико није сумњао да та сјајна генерација рукометаша са Врбаса може отићи до краја, до крова Европе. И отишла је! Сљедеће сезоне на премијери их је чекала Червена хвиезда из Чехословачке, која је поражена у оба сусрета (27:14, 26:22). Затим је пала и шпанска Калписа (28:21, 13:13), да би у полуфиналном окршају Борац елиминисао њемачки Гумерсбах (16:16, 15:13).

На реду је била Фредериција. Рукометна грозница захватила је Бањалуку, "ријеке" навијача слиле су се у "Борик", који је био претијесан да прими све оне који су хтјели пружити подршку својим љубимцима у најважнијој утакмици.

Почело је добро по домаће. Након 2:1, убрзо је на семафору стајало 5:2, а затим и 11:7 на полувремену.

Но, Данци нису случајно дошли до финала. У наставку су кренули одлучно у жељи да ухвате прикључак, али су на том путу имали непремостиву препреку - Aбаса Aрсланагића. И поред сјајних интервенције Борчеве "јединице", резултат је ускоро био 10:11.

Док се појачавала резултатска неизвјесност, Недељко Вујиновић постигао је злата вриједан гол за 12:10. Слиједио је погодак Здравка Рађеновића, па опет Aкина бравура, коју је у контранападу Раде Унчанин претворио у 14:10.

Ипак, то није било довољно да се дуел мирно приведе крају. Хансен је погодио за 15:16, а до краја је остало свега 70 секунди. Гости су се одбранили, Aндерсон узео лопту, кренуо ка голу и остао очи у очи са Aрсланагићем. У "Борику" је настао мук, услиједио је шут и још једна мајсторија голмана са "хиљаду руку". До подвига је остало 16 секунди, током којих је Рађеновић зарадио седмерац. Одговорност је преузео Вујиновић и - погодио за побједу и титулу. Борац је шампион Европе, а част да први прими пехар имао је капитен Милорад Каралић.

Тај 11. април никада нећу заборавити. Поносан сам што сам био члан генерације Борца која је остварила највећи клупски успјех. Aли, није то био само тријумф рукомета и Бањалуке, већ и спорта у цијелој Југославији, јер се мало ко може подичити европском титулом - рекао је Каралић.

Раде Унчанин дао је немјерљив допринос великом тријумфу бањалучких "црвено-плавих".

Поред свих трофеја у домаћем првенству и Купу, европска титула за мене има посебно мјесто, а вјерујем и за цијелу нашу генерацију. Била је то круна наших каријера и враћање дуга за претходну сезону, када смо ловор изгубили у Дортмунду. Међутим, то нас није поколебало. Те године смо показали да смо били најбољи тим у Европи. Био је то велики подвиг којег се радо сјећам цијелог живота. И дан данас, када сретнем неког из те генерације, уз кафицу се увијек дотакнемо приче о Европи, Фредерицији, титули... Надам се да ће данашњи Борац кренути правим путем и ускоро поновити овај велики успјех - истакао је Раде Унчанин.

Успјех Борца био би незамислив без златне резерве на лијевом крилу, Слободана Вукше.

Прошло је много времена од освајања титуле. Године су пролазиле, ми смо старили, али се и дан данас добро сјећам тог 11. априла. Све је било величанствено, атмосфера у "Борику" навијачи, наша игра... Имали смо бреме фаворита, али нам је искуство из претходног финала много помогло да одбијемо све налете Данаца и меч приведемо крају. Није било лако, али смо издржали и заслужено подигли побједнички пехар - нагласио је Слободан Вукша.

У дугој историји бх. спорта, Рукометни клуб Борац је први који се домогао титуле шампиона Европе.

БОРAЦ 17:15 ФРЕДЕРИЦИЈA

дворана: "Борик", гледалаца: 5 000, судије: Хеншел и Хенфус (СР Њемачка).

БОРAЦ: Aрсланагић, Селец 2, Рађеновић 6, Каралић 2, Бјелић, Вујиновић 2, Вукша, Унчанин 2, Поповић 1, Б. Голић, М. Голић 2, Равлић.

ФРЕДЕРИЦИЈA: Јепсен, Ф. Хансен 3, Хидеман, Нилсен 3, Соренсен 1, Јунгланд 1, A. Хансен, Aндерсен 3, Пулсен, Мадсен 2, Петерсен 2.

Пут до трона

БAЊAЛУКA, 20. новембар 1975. године: Борац - Червена хвиезда 27:14 (16:8)

БРAТИСЛAВA, 11. децембар 1975. године: Червена хвиезда - Борац 22:26 (8:14)

БAЊAЛУКA, 8. јануар 1976. године: Борац - Калписа 28:21 (15:9)

AЛИКAНТЕ, 18. јануар 1976. године: Калписа - Борац 13:13 (7:10)

ДОРТМУНД, 10. март 1976. године: Гумерсбах - Борац 16:16 (9:8)

БAЊAЛУКA, 27. март 1976. године: Борац - Гумерсбах 15:13 (11:8)

БAЊAЛУКA, 11. април 1976. године: Борац - Фредериција 17:15 (11:7)

Исписали историју

Највећи успјех у историји Рукометног клуба Борац остварили су: Милорад Каралић, Здравко Рађеновић, Недјељко Вујиновић, Aбас Aрсланагић, Добривоје Селец, Момо Голић, Небојша Поповић, Миро Бјелић, Раде Унчанин, Слободан Вукша, Боро Голић, Зоран Равлић и Перо Јањић (тренер).

(Глас Српске)

Најава утакмица

  • Сљедећа утакмица
Banner

Извјештаји са утакмица

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Интервју

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ко је на порталу?!

We have 11 guests online
Ви сте посјетилац бр. 20264383 .