Подијели

Миловановић: На правом смо путу

- Фудбалски клуб Борац је пласманом у Европу испунио први циљ из програма развоја за период 2009 - 2013. Међутим, очекивања су била и већа. Прије свега, мислим да смо пропустили шансу да одиграмо најмање још једно коло у Европи. Због тога што смо подбацили, незадовољан сам.

Ово је истакао Мићо Миловановић, бивши предсједник Борца, који је фотељу послије 11 мјесеци уступио Срђану Шупуту. Миловановић је остао у Управном одбору и даље ће да буде уз клуб, свим срцем и умијећем. О периоду проведеном у улози првог човјека премијерлигаша с Градског стадиона Миловановић је рекао:

- Када се узме тих 11 мјесеци, могу да кажем да смо од клуба који је био пред распадом изградили респектабилан бонитет Борца. Направљен је радикалан заокрет, мислим да се у историји клуба никада није десила крупнија промјена. Од скорог гашења испунили смо циљ и послије 18 година изашли на међународну фудбалску сцену. Из формалних разлога били смо пред искључењем из такмичења, па смо морали да трансформишемо клуб и сада смо на правом путу.

Ко сноси највећи дио заслуга за стабилизацију клуба?

- Комплетна садашња управа има заслуге за повратак Борца тамо гдје му је и мјесто. Испунили смо све кадровске претпоставке, прво за наступе на домаћој сцени, а потом и у Европи. Овим путем желим да се захвалим и Влади Републике Српске, која је издвојила близу три милиона марака за реконструкцију стадиона. У сљедећем периоду јачаћемо и организационо и такмичарски.

Рекли сте да су очекивања била већа. Све је било спремно за једну велику причу. Какав је ваш став?

- Да се разумијемо, Борац је на правом путу и иде линијом прогреса. Имајући на уму однос града, односно перцепцију јавности према клубу и фудбалску еуфорију која је била створена, незадовољан сам. Нажалост, такмичарски смо изневјерили очекивања која су била реална. Утисак свих је да меч против Лозане у Бањалуци није одигран с очекиваном пожртвованошћу. Борац је изгубио много, поготово у финансијском смислу, а било је простора да одиграмо још коју међународну утакмицу.

Резултат је, ипак, добар? Освојен је и Куп БиХ?

- Слажем се с вама, али би било још боље да смо против Лозане оставили срце на терену. Резултат је добар, поготово када видимо околности у којима смо радили. Осим тога, промијењен је и тренер, велики број играча, било је турбуленција, великих дуговања. Ни ми у клубу нисмо знали колико и коме све дугујемо када су пресуде стизале једна другу. Све смо издржали и вратили се у Европу - тамо гдје је Борцу објективно мјесто.

Каква је Борчева будућност?

- Оптимиста сам. Организационо, посао још није завршен. Мора још много да се ради, поготово на унутрашњој организацији клуба. Још значајније је то што смо промовисали програм да Борац буде трансформисан у профитну организацију. То подразумијева радикалну промјену филозофије рада и управљања клубом. Суштина те филозофије је да морамо да схватимо да ФК Борац мора да заради новац за свој опстанак и развој. Поменуту филозофију рада примијенили смо у досадашњем моделу управљања, а у будућности то треба да буде још енергичније.

Борац у новој сезони јури шампионску титулу. Да ли је то реално?

- Очекујемо остварење виших циљева јер за то имамо реалну подлогу. Борац има знатно боље предиспозиције него, рецимо, прије 11 мјесеци, када је ова гарнитура људи дошла у клуб. Треба још да ријешимо проблем помоћног терена. И нисам задовољан прољећним дијелом прошле сезоне.

Зашто?

- Отворено морамо рећи да је резултат, а то је показала и анализа, лош. Истина, освојили смо Куп, али то је била лошија полусезона од јесење у првенству. Такву ноншалантност себи убудуће не смијемо да дозволимо. Биле су и другачије околности. Сада имамо истог тренера, чији су захтјеви испуњени, а нису били мали и нормално је да су очекивања већа. Сада је преостало да се посветимо резултату. Још једном понављам да ми је изузетно жао што смо пропустили велику шансу у Европи.

Било је много оних који су Борцу "подметали клипове у точкове". Каква је сада ситуација?

- Они који су "ногом подапињали клубу" су неутралисани. Нажалост, они су усуд овог нашег простора.

Градски стадион је реконструисан, чиме је Борац преузео велику моралну обавезу?

- Стекли смо повјерење од града и Владе Српске и истина је да имамо велику моралну обавезу. Бањалука и Српска су добили модеран стадион на којем се могу играти европске утакмице. Моја жеља је да једног дана на том стадиону, када се изграде јужна и сјеверна трибина, меч одигра и репрезентација Републике Српске. У то чврсто вјерујем.

Отишли сте с функције предсједника због превише обавеза и личних ствари. Појасните то?

- Унутар Управног одбора договорили смо се да предсједничку функцију преузме Срђан Шупут. Лично, даћу му велику подршку и бити на услузи, а тако је и с осталим члановима УО. Мислим да Шупут у периоду који долази може много да оствари. Његови стручни и морални квалитети нису спорни. Посједује рејтинг и ауторитет, има више енергије да се стави у функцију доприноса Борца. Биће Борац још бољи.

(Глас Српске)

Најава утакмица

  • Сљедећа утакмица
Banner

Извјештаји са утакмица

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Интервју

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ко је на порталу?!

We have 92 guests online
Ви сте посјетилац бр. 20269847 .