БОРЧЕВ ВРЕМЕПЛОВ: Борац Нектар - Крка 86:83 (1. коло Goodyear лиге 2002-03)

Бањолучани су, ето, дочекали и тај дан: 28. септембра 2002. године упустили су се у битке са члановима Јадранске лиге, уз опредјељење: што више бодова освојити у заједничкој лиги Српске и ФБиХ, а Јадранску лигу искористити за стицање новог међународног искуства и афирмацију младих кошаркаша, који су стајали у редовима клуба.

Љубитељи спорта су се први пут сусрели са два битна новитета у Пропозицијама: меч су водила тројица арбитара, то је прво. Друго, пред почетак сусрета лопта је подбачена на центру. Ко није освојио лопту, стицао је право да други и трећу четвртину лопту у игру уведе са стране (код централне линије!), а четврту четвртину започиње састав који је лопту освојио код подбацивања.

Прву утакмицу у Јадранској лиги започели су: Мијатовић, Алексић, Круз, Којадиновић и Дамјановић. И да видите, почело је колосално: Феликс Којадиновић је у старту реализовао тројку, а то исто урадио је и Драган Алексић, па је Борац Нектар у 3. минуту  водио са 10:6. Та радост није, нажалост, дуго трајала: минут-два касније било је 14:10 за Словенце, па 15:15, када је Алексић сам одиграо контранапад. Оно што нисмо очекивали од Александра Дамјановића, он је урадио: подигао је тројку, а затим искористиослободно бацање, да би Борис Благојевић био сигуран реализатор тројке, што ће домаћину омогућити да у 8. минуту поведе са 23:19, а у 9. минуту са 26:23. У завршним секундама Крка је искористила што је могло да се искористи, па отуда 26:27.

Другу четвртину Борац Нектар је започео у саставу: Алексић, Букумировић, Шћекић, Благојевић, Дамјановић. Чим је ушао, Марко Шћекић је урадио оно што најбоље зна, 28:27, да би га слиједио Алексић, а затим је Шћекић реализацијом сдва слободна бацања у 12. минуту подигао на лијепих, охрабрујућих 32:29. Слављу није било краја када је Борис Благојевић тројком повећао на 35:29. Био је то период брзе, агресивне, ефикасне и допадљиве игре домаћина, који је поенима Драгана Алексића (2+1) још више умакао госту, 38:31. Убрзо је Благојевић, због лакше повреде, морао на клупу, а замијенио га је Којадиновић, Букумировића је замијенио Мијатовић, а Дамјановића Круз.

Да ли су, а вјероватно јесу, све учестале измјене пореметиле игру Бањолучана, тек гости су суперсеријом одједном и доста брзо повели са 41:38!? Неколико минута Борац Нектар је, као укопан, стајао на  броју "38" и ни макац даље, док Дејвид Круз није коначно разбио малер и погодио за 40:42, да би Борис Мијатовић смогао снаге, храбрости и тројком поставио 43:43, а Драган Алексић 45:42, што је био знак да се Борац Нектар, срећом, "вратио у игру".

Преокрети у игри и резултату нису оставили гледаоце равнодушним. Спортском двораном "Борик" тутњало је и надалеко се чуло: "Борац! Борац!", односно: "Хоћемо побједу!"

Док су његови саиграчи водили љуту битку, Борису Благојевићу је, крај клупе за резервне играче, указивана љекарска помоћ: др Никола Бојић му је морао да зашије расјекотину на бради, због чега је, ето, дуго био изван окршаја.

Као и у финишу прве, тако је Крка и у завршним секундама ове четвртине прешла у вођство – 45:46 – јер је С. Душчак реализовао сва слободна бацања.

Знало се: битка неће јењавати све до краја. У бој су кренули: Круз, Букумировић, Шћекић, Којадиновић и опорављени, "ушивени" Благојевић. Гости су поентирали два пута, а Феликс Којадиновић је реализовао три слободна бавања за 49:50 у 23. минуту, да би послије контре и поена Марка Шћекића било 51:52, али убрзо и 51:56, јер је Борац Нектар лоше играо у одбрани. Готово ништа честито није му полазило за руком! Услиједиле су поново измјене: изашли су Круз и Букумировић, а ушли Дамјановић и Алексић. Убрзо је Феликс Којадиновић смањио на 54:57 из слободних бацања, а Александар Дамјановић на 56:57 у 27. минуту. Акција која је претходила поготку Којадиновића за 58:59 била је толико лијепа, упечатљива, да су је гледаоци поздравили спонтаним, громогласним аплаузом. На, како се то каже, отвореној сцени. Послије дуго времена превласт на паркету преузео је Борац Нектар: Алексић је обезбиједио 60:59, а Којадиновић и више – 63:61. Тада настаје "лом" у дворани: навијачи осјећају да су то тренуци када требају, када морају стати уз своје миљенике и "Бориком" тутњи, бескрајно! Због четврте личне грешке Алексића је замијенио Букумировић, а Дробњак изједначио на 63:63, да би Крка, нажалост, опет у завршници четвртине успјешније поентирала, истина малом, али забрињавајућом серијом: 63:65, 63:68, а Марко Шћекић је из слободних бацања поставио 65:68, на крају 30. минута велике, жустре, преокретима богате утакмице.

Док су се кошаркаши одмарали два минута, навијачи су били заиста неуморни: "Борац! Борац!", затим: "Хоћемо побједу!", јер знају да свака побједа олакшава наредну. Трешти и познати слоган: "'ајмо браћо узет'Амере!"

- Пустимо Амере крају, треба узети Словенце! – вајка се Коста Видовић, некадашњи кошаркаш Борца.

У ту битку упустили су се: Букумировић, Шћекић, Којадиновић, Благојевић и Дамјановић. Нада се јавља, буди се тек што је почео наставак: са три поена (2+1) Марко Шћекић је изједначио на 68:68. Весељу нема краја!

На жалост навијача, Дамјановић је начинио свије грешке, свака може да буде кобна. Иако је имао четири личне грешке, Алексић је ушао да би замијенио већ помало уморног Благојевића. Код резултата 68:73, у 33. минуту, Шћекић контранапад није преточио у поене, а Дамјановић не успијева да реализује два слободна бацања! Да ли је то знак да ће бодови отпутовати у Ново Место?

Само што су Букумировић и Шћекић лоше одиграли, Феликс Којадиновић, Борчев срећковић, у 34. минуту тројком свој састав враћа у живот, а Александар Дамјановић, послије лијепе акције, све доводи на почетак, 73:73.

"Борац! Борац!" Трешти двораном.

Када је Александар Дамјановић домаћина довео у вођство од 75:73, у "Борику" настаје истинска лудница. Сви су на ногама, нико није равнодушан. Одједном прежаљеном Борац Нектару отварају се рајска врата, корак-два је од – побједе. Акција Благојевић – Шћекић – Дамјановић овом посљедњем омогућава да поентира, 77:74, али Крка није "мачји кашаљ": прво је В. Анзуловић реализовао друго слободно бацање, а С. Душчак поставља – 77:77. Срећом, слиједи погодак Марка Шћекића, па је то 79:77, да би М. Бадер поново све неутралисао. 79:79. То је, на огромну срећу, радост, одушевљење... Бањолучана био посљедњи трзај Крке. Од тада па до краја Борац Нектар није испуштао минимално преимућство: 81:79 Алексић, 84:80 Шћекић тројком, на 39 секунди прије краја, 86:81 Алексић и завршни погодак реализовао је Дробњак за тријумф домаћина, 86:83.

Тако је, ето, Борац Нектар са руба понора и бездана успио да се уздигне до пиједестала који припада – побједнику.

28. септембар 2002. године

БОРАЦ НЕКТАР – КРКА 86:83 (26:27, 19:19, 20:22, 21:15)

судије: Срђан Дожаи (Хрватска), Стјепан Крајновић (Хрватска), Тончи Анзуловић (Хрватска), делегат: Раде Шикањић (БиХ).

БОРАЦ НЕКТАР: Мијатовић 3, Племић, Пејовић, Родић, Алексић 22, Круз 5, Букумировић, Јоцовић, Шћекић 16, Којадиновић 20, Дамјановић 14, Благојевић 6.

КРКА: Ивашкович, Гњидић, Ћапин 4, Анзуловић 9, Грум 4, Арнолд 9, Душчак 16, Дробњак 11, Мирковић, Маравич 15, Бадер 15, Балажич.

(одломак из Годишњака Кошаркашког клуба Борац Нектар, аутори Лимун Папић и Татјана Папић-Џакула, 2003.)

Најава утакмица

  • Сљедећа утакмица
Banner

Ко је на порталу?!

We have 18 guests online