БОРЧЕВ ВРЕМЕПЛОВ: Плеј-оф (2000/2001.) - Отета титула

Младост је била само пролазно искушење, успутни ривал који је, због низа предности Борац Нектара, био унапријед отписан. У првом мечу, у екипи није било Благојевића, Шћекића и Шапорца, али то, дакако, није домаћина спријечило да забиљежи високу, убједљиву, заслужену... побједу, 100:75. Гости су борбеном, пожртвованом и мушком игром само донекле Борац Нектара присиљавали да игра нешто озбиљније, али је предност у "Борику" увијек била између десет и петнаест поена, па успјех нашег састава ниједног тренутка није био доведен у питање. Највећа разлика износила је 27 поена. Забиљежена је у 39. минуту, 100:73.

Наше је играче, у оваквим окршајима, најтеже било – уозбиљити. Свјесни надмоћности, квалитета, знања, спремности... они су значи и да се поигравају са противником, као што је Младост, на свом паркету. Гачани су, предвођени Вукадиновићем (19) и Ковачевићем (20), одиграли надахнуто првих 20 минута. Била је то, сви се слажу, можда и најбоља партија овог тима у том шампионату. Зато су домаћини на одмор отишли дубоко вјерујући да могу стићи до – треће утакмице, у Бањој Луци. Прву четвртину ријешили су у своју корист најминималнијом предношћу (18:17). То им је дало крила, домаћини су се растрчали по паркету, уз њих је стало свих 600 гледалаца, па није чудо што што су били још бољи, агресивнији и прецизнији, и отуд 22:15, односно 40:32.

За вријеме одмора, тренер Велимир Гашић одржао је момцима "буквицу", било је и повишених тонова, дата су нова упутства и одмах послије почетка друга два раздобља окршаја све је дошло на своје мјесто. Борац Нектар је доста брзо неутралисао преимућство Младости, а када су поготком Зорана Кукића повели за 45:44, јасно је било да од трећег судара два прволигаша неће бити ништа!

Измакавши се од све бурније атмосфере уочи утакмице са Игокеом, наши најбољи играчи су неколико дана провели изван Бање Луке, уигравајући варијанте, тактички се припремајући за окршаје који су, у посљедње вријеме, представљали истинску посластицу за баш све присталице спорта.

Међутим, када је мегдан почео, Игокеа је врло брзо повела са 6:2, али је Борац Нектар још брже, серијом од 10:1 (!?), успио да преокрене ток догађаја и да стекне опипљиву предност од 12:7. Тог тренутка се учинило да домаћину нема спада, јер је у саставу гостију све функционисало како треба, као изузетно прецизан часовник. Борац Нектар је био бољи у скоку, одлучнији у одбрани, али и у нападу, убједљиво прецизнији.

Но, слатки снови су кратко трајали!

Игокеа је сада била та која је у серији изрешетала кош госта (8:0), повела је са 15:12 и све приче су тада биле, де факто, завршене. Бањолучани више, те мартовске ноћи, нису могли да дођу до ријечи. У 14. минуту већ је било 32:23, потом је Борац Нектар имао још један "самртни" трзај, а семафор је показао 32:30, али се на одмор отишло са 43:34.

Александровчани су били апсолутни господари ситације, а у 35. минуту водили су са 69:55. Истина, два минута прије краја то преимућство се свело на само 71:67, али моћи, знања и концентрације... за капиталан преокрет више није било у главама, ногама и рукама наших играча. Игокеа је забиљежила заслужену побједу!

Уочи реванша, 15. марта 2001. године, знало се да ће Игокеа у случају побједе у "Борику" отворити шампионски шампањац, односно да Борац Нектар, ако савлада угледног ривала, може да избори трећу битку за титулу. Трећа опција, у свим размишљањима и прогнозама уопште, наравно, није постојала!

Уочи тог догађаја у оба табора је било, али у домаћем много више, по оној старој, спартанској: "С њим или на њему!"

За дивно чудо, овог пута "Борик" није био испуњен до посљедњрг мјеста, није био пун "као око", што се раније дешавало. Да ли су то навијачи предосјетили да ће се догодити нешто неуобичајено, па нису ћељели да присуствују кошаркашкој бламажи?

Борац Нектар је добро започео и прву четвртину ријешио у своју корист 22:16. Услиједио је снажан одговор Игокее, па је други период припао гостима, 21:18. У трећем раздобљу доста се тактизирало, надмудривало и надигравало, па отуда, због обостране опрезности, уравнотежених 16:16. Послије три минуте борбе у четвртој дионици, Игокеа је повела са 10:5. Тог тренутка на паркету је дошло до, рекли бисмо, уобичајеног кошкања играча два састава. Тој сцени претходио је наглашено груб прекршај Ковачевића (И) над Гемаљевићем. Искра је планула, момци су се дохватили "за вратове", утрчали су сви или готово сви са клупа, пао је, можда, и понеки ударац (Ђорић), али све то још није најављивало оно најгоре.

Контроли редара измакла су двојица необузданих, непромишљених навијача Борац Нектара који су се, одједном, обрели на паркету, очигледно у намјери да они дијеле неку своју "правду". Са једног дијела трибине, послије гестикулације Ковачевића, полетјеле су пластичне флаше, празне лименке, упаљачи... Настао је мали кркљанац.

Тада су кошаркаши Игокее напустили паркет и склонили се у свлачионицу. Судије – Миленко Пећанац из Приједора и Драган Краљ из Требиња – додијелили су Којадиновићу (БН) искључујућу личну грешку, а Ковачевића (И) казнили четвртом личном грешком.

Званични спикер Александар Врањеш саопштио је да је донесена одлука да "Борик" мора да се испразни до посљедњег мјеста, па ће тек потом утакмица бити настављена и одиграно преосталих 7:16,10 минута.

Органи реда су настојали да гледаоци што прије напусте дворану, а за то вријеме кошаркаши Борац Нектара налазили су се на паркету или су, пак, сједили на клупи за резервне играче.

Руководство Игокее је званично саопштило да тим из Александровца ни по коју цијену неће одиграти завршне три минуте дербија. Послије доста времена, саопштено је да наставка неће бити!

У наредна 24 часа, можда и нешто више, одржано је много састанака, путовало се (више пута!) у Александровац, вијећало, одлучивало, договарало, преговарало, надмудривало...

Прохујала је ноћ, прошао је дан (петак), а одлуке није било. Иако је све било кристално јасно, за оне који су требали да донесу рјешење. Али рјешења дуго није било.

На крају, послије дужег повуци-потегни, комесар свих лига Републике Српске Ђорђе Микеш, бивши играч, па тренер Борца, донио је извршну одлуку:

1. Утакмица је прекинута због уласка гледалаца на терен и оствареног напада на играче противничке екипе.

(Напада није било! То су сви лијепо видјели!)

2. На основу члана 8.5 Пропозиција такмичења утакмица се региструје службеним резултатом 2:0 у корист екипе Игокее.

Изречене су казне клубу-домаћину, играчима, функционерима, а на крају "бостан су обрали" и званична лица: делегат Панајотовић, те судије Пећанац и Краљ. Но, најтеже, најдрастичније је кажњен Борац Нектар. Одузета му је – титула! Јер, Игокеа је била та која је одбила да одигра преосталих седам и нешто минута. Већ смо рекли: од гледалаца нико није пипнуо, а камоли ударио играче Игокее. То је видио само неко ко је то желио да види. Злонамјерно, и никако друкчије!

И сада могу да се поставе бројна питања, али једно доминира: ако је дошло до напада навијача на играче Игокее (то није тачно!), због чега се на одлуку комесара чекало толико дуго? До суботе у подне! У таквим случајевима одлука се доноси у најкраћем могућем року, од само неколико часова!? Уколико су играчи нападнути, због чега се преговарало са представницима једног и другог клуба? Да ли је било потребно онолико путовања до Александровца?

Одмах послије одлуке комесара, Борац Нектар је сазвао конференцију за штампу. Том приликом Драго Шево, директор клуба, поред осталог, изјавио је:

"... Ако комесар лиге мисли да је поступио у складу са кошаркашим правилима – није! Ако мисли да је поступио по савјести – није! Ако каже да одлуку није донио под притиском, онда није искрен! У службеном саопштењу стоји да је извршио анализу чињеница за прекид утакмице, што није тачно. Он је на утакмицу дошао као посматрач и није водио никакве службене, а ни личне забиљешке да би их могао користити за доношење овакве одлуке. То значи да је морао да користи оне чињенице и службене изјаве судија и делегата. Судија Пећанац није прекинуо утакмицу. Уз консултације донио је одлуку да се испразни дворана и да се утакмица настави.

Играчи Игокее су напустили терен прије саопштења главног судије. На позив арбитара са се врате на паркет, послије испуњења услова (изласка гледалаца!), они се нису томе одазвали, што представља највећи прекршај кошаркашких правила. Службени представник Игокее изјавио је да његов тим неће наставити утакмицу. Кошаркаши Борац Нектара су сво вријеме трајања прекида били на терену и чекали када ће се утакмица наставити. Пошто се играчи Игокее нису појавили, судија Пећанац је на центру игралишта означио крај утакмице... "

Иако су новинари и представници Борац Нектара дуго захтијевали да "завире" у званични документ – извјештај делегата – то им није омогућено, јер је неко тај комад папира прогласио "државном тајном" од посебног интереса.

Аутор Годишњака КК Борац Нектара у два наврата писменим путем од канцеларије Кошаркашког савеза Републике Српске, али и у више разговора, захтијевао је да добије копију тог извјештаја. Тек 16. августа 2001. године изашло му се у сусрет.

Извјештај судијског пара и делегата преносимо уз само мање правописне и стилске интервенције, јер је видљиво да се све куцало у тешкој, напетој атмосфери, која је настала послије догађања у дворани.

"Током првог полувремена на терен је бачено више ситних предмета, пластична боца. Као и остали предмети, никог није погодила. Спорни моменат десио се у четвртој четвртини, односно 7,16 минута прије краја, када је играч бр. 14 Игокее Ковачевић направио доста груб фаул. У том тренутку избила је општа туча у којој су учествовали сви чланови једне и друге екипе, а главни актер, који је долио уље на ватру, био је играч Борца Којадиновић. Он је ударио играча Игокее Ковачевића, док је он лежао на паркету. У општој гужви учествовали су играчи. У том тренутку је, на супротној страни улетио један, па затим још један навијач. Они су покушали да нападну гостујуће играче. Ја нисам видио да је неко ударио било којег играча гостију. Можда је било покушаја. Полиција је активно учествовала и у кратком времену удаљила изгреднике. У том тренутку, екипа Игокее је напустила терен. Урадила је то, сматрам, оправдано, како би играчи било заштићени. Донио сам одлуку да се дворана испразни и утакмица настави, али су гости рекли да не желе наставак, мада су знали какав их крај очекује. Након што смо чланове управе и вођство молили да се утакмица настави пред празном двораном, гости су одбили и био сам приморан, након чекања више од пола сата, да исту прекинем, односно одсвирам крај. Изјава представника гостију о догађајима, гдје се састављао протокол је исправна."

Овај извјештај потписала су двојица арбитара.

У почетку изјаве, делегат Александар Панајотовић наглашава да је организација меча била добра, односно да су гледаоци бацали (касније) разне предмете.

"... Ово се нарочито односи на тренутак 7,16 мин. када је дошло до инцидента, који су судије санкционисале одговарајућим одлукама, без намјере да утакмицу прекину или испразне гледалиште. Међутим, послије бројних предмета бачених са свих страна у терен: пластичних флаша, лимених конзерви, упаљача, новчића, дакле и неких тврдих предмета, први судија је донио одлуку да се утакмица настави када дворана буде испражњена. Како је излазак гледалаца трајао више од 30 минута, судије су, преко представника оба клуба, позвали играче да се врате на терен и наставе утакмицу. Екипа Борца изражавала је спремност да настави утакмицу, док је званични представник КК Игокеа госп. Гостовић обавијестио судије и мене да је клуб донио одлуку да утакмуцу не настави ради безбједности, односно угрожености играча. Ако је ово и могао бити разлог док су гледаоци били у сали, не видим да је безбједност била угрожена након пражњења гледалишта.

Послије више покушаја да приволе КК Игокеу када су ови остали досљедни својој одлуци, први судија је прекинуо утакмицу, која је, у том тренутку, требало да се игра још 7,16 мин. код резултата 66:68..."

Први, ексклузивно објављујући изјаве званичних лица прекинуте утакмице Борац Нектар – Игокеа, омогућавамо широј јавности да, из угла делегата и двојице дјелилаца правде, види шта се све догађало у том спорном периоду.

Јасно је, према овим изјавама, да је Игокеа одбила да одигра преостале минуте утакмице. Исто тако је било јасно да нико од играча или чланова Игокее није физички нападанут у СД "Борик".

Шта је руководило комесара свих лига Српске да домаћине, односно Борац Нектара, прогласи кривим и да му, на тај начин, одузме заслужено стечену титулу првака државе, то само он (можда још неко!) зна.

У сваком случају, некоме је и због нечега стало да Игокеа постане шампион Републике Српске.

Изјаве званичних лица (у овом случају то су били делегат и арбитри) у нормалном свијету су неприкосновене и на основу тих материјала се доносе одлуке, у спорним случајевима. "Делегатски извјештај" има снагу закона. Овог пута, све што је речено и записано бачено је под ноге. Згажена је регуларност првенства. Урађен је преседан, који ће у кошарци Српске стално висити као камен о врату дављеника.

У посљедње вријеме мечеви између Борац Нектара и Игокее који су се играли под окриљем Кошаркашког савеза Републике Српске, имали су посебне тензије, врвјели су од мањих или већих инцидената, сумњивих судијских одлука, проблематичних личних грешака, искључења, казни... С друге стране, четири утакмице које су одигране у Лиги шест протекле су у крајње коректним условима, без иједне замјерке било с које стране. У та четири сусрета, Борац Нектар је забиљежио – три побједе. и овај податак, увјерени смо, нешто апсолутно говори.

Прва утакмица полуфиналног доигравања, 27. фебруар 2001.

БОРАЦ НЕКТАР – МЛАДОСТ 100:75 (Ђорић 6, Чубрило 3, Вујасиновић 13, Кукић 22, Гемаљевић 8, Глишовић 2, Вуковић, Ковачевић 29, Којадиновић 11, Вулета 15)

Друга утакмица полуфиналног доигравања, 2. март 2001.

МЛАДОСТ – БОРАЦ НЕКТАР 71:77 (Ђорић 18, Чубрило, Вујасиновић, Кукић 15, Шћекић, Гемаљевић 4, Глишовић 6, Вуковић, Ковачевић 7, Којадиновић 13, Вулета 14)

Прва утакмица финала доигравања, 11. март 2001.

ИГОКЕА – БОРАЦ НЕКТАР 87:73 (Ђорић 10, Чубрило, Вујасиновић 7, Кукић 30, Шћекић, Гемаљевић 2, Глишовић, Вуковић, Ковачевић, Којадиновић 7, Вулета 13, Благојевић 4)

(одломак из Годишњака Кошаркашког клуба Борац Нектар, аутор Лимун Папић, 2001.)

Најава утакмица

  • Сљедећа утакмица
Banner

Ко је на порталу?!

We have 35 guests online