БОРЧЕВ ВРЕМЕПЛОВ: Плеј-оф (1999/2000.) - Титула отишла у Александровац (Видео)

Пласман је тако одлучио: у првом кругу доигравања (плеј-оф) за првака Српске састали су се Орлови Тржница и Борац Нектар. Дворана "Обилићево", онако мала, стиснута и тијесна, била је, наравно, испуњена до посљедњег мјеста. Поучени горким искуством, када су баш под тим кровом доживјели једини пораз у прволигашком надметању, кошаркаши Борац Нектара су овај пут много озбиљније, професионалније и мотивисаније ушли у окршај с  ривалом којег су добро познавали.

Током првог дијела играло се некако опрезно, с дугим нападима и снажним одбранама. Прилично се тактизирало, јер нико ништа није желио да ризикује, али су играчи Борац Нектара, ипак, све конце, или готово све, држали у својим рукама, па отуда и њихово вођство у "гостима", 36:28.

Било је то, истовремено, тактичко надмудривање двојице стратега: Драге Каралића (дојучерашњег тренера Борац Нектара) и Велимира Гашића. Кошаркаши два табора настојали су да изврше и у дјело преточе замисли својих вођа.

Почетак другог дијела све је одлучио; Борац Нектар је убитачним налетима решетао кош противника, стално повећавајући разлику, која је, у 32. минуту, износила свих 18 поена (55:37). Но, тиме се разиграни, ефикасни, распјевани... Борац Нектар није задовољио: у 39. минуту било је 68:45.

На тај начин наш састав је, уочи реванша, обезбиједио оно што је желио и о чему је размишљао – побједу, 68:48.

Почетак реванша протицао је у испитивању снага и доста нервозној игри, с обје стране. Иако је Борац Нектар диктирао темпо, Орлови су, још увијек, високо летјели и озбиљно пријетили, па су тако у два наврата стигли и до вођства – 19:18, односно 21:20. Међутим, играчи Борац Нектара су се, врло брзо, "уозбиљили", све је, баш све дошло на своје мјесто, а као резултат тога била је велика серија домаћина. Борац Нектар је с оних 14:0 скршио и посљедњу помисао ривала на отпор и питање финалисте било је, самим тим ријешено.

Борац Нектар је у двије утакмице забиљежио двије убједљиве побједе и без имало тешкоћа стигао до финала доигравања (плеј-офа).

Ту га је чекала екипа Игокее (елиминисала Радника из Бијељине), стари дужник вишеструког шампиона државе. Пораз (незаслужен) у Купу још увијек је био пред очима кошаркаша Борац Нектара, иако су, у међувремену, од Игокее били бољи у борби за бодове. Код њих је тињала нада и жеља да се у новоотвореној дворани у Александровцу реванширају и то у мечу који битно трасира пут у доигравању. Међутим, 25. марта Борац Нектар није имао оно све оно што је неопходно за побједу над јаким, снажним... ривалом. Борац Нектар је доживио заслужен пораз, 71:78 (39:52).

Чини се да је рана фаза утакмице била одлучујућа. Домаћини су повели са 6:0, а већ у 5. минуту имали су колосалну залиху – 16:4!? Нашем тиму сада је ваљало стизати предност Игокее и, рекли бисмо, то је покушавао све до краја утакмице, али у томе, нажалост, није успио! Игокеа је много мирније предахнула, јер је до одмора одржала преимућство и чак га повећала за један поен (52:39), иако је, у једном тренутку Борац Нектар успио да смањи на 21:24, али даље од тога није се могло, јер је домаћин у одбрани играо веома организовано, паметно и чврсто. У пакленој "атмосфери", Борац Нектар је до "праве ријечи" дошао тек у другом полувремену, када је играо смиреније, снажније под кошевима и знатно прецизније, па је тај дио дуела ријешио у своју корист – 32:26 – али  је то, ето, било недовољно за толико прижељкивани тријумф.

Реванш утакмица заказана је за 29. март, у 20,30 часова. Ко је само мало закаснио, остао је без – мјеста у Спортској дворани "Борик". Поновни дуел Борац Нектара и Игокее побудио је огромно интересовање поклоника спорта и дворана је била испуњена до посљедњег мјеста. На једној страни (њих много више!) били су навијачи вишеструког шампиона државе, а на другој (у мањини!) присталице Игокее.

Равно 5.000 гледалаца истински је уживало у сусрету којим је показано да кошарка Републике Српске има сва квалитетна и, мање-више, равноправна прволигаша. Углавном, све нити овог меча у својим рукама држао је Борац Нектар. Уосталом, на одмор се отишло са скором који је јасно указивао на само један могући закључак: играће се и трећа утакмица. Предност тима који је бранио титулу износила је равно 22 поена!? То је, углавном, одражавало стање на паркету, којим су апсолутно господарили домаћини, Бањолучани. Иако је Игокеа, у финишу сусрета, успјела да успостави какву-такву равнотежу, побједник је био одлучен већ у раној фази сусрета.

Међутим, средином другог дијела дошло је до непотребног и за Борац Нектар кобног инцидента: Парежанин је на доста груб начин зауставио Ђорића у контранападу, створила се гужва, поскочили су и кошаркаши с клупе, а када се ситуација смирила, судија Душко Бојовић из Бијељине показао је пут у свлачионицу Дарку Чубриловићу (И) и нашем капитену Зорану Кукићу. То је, уједно, значило да Борац Нектар у трећој, одлучујућој утакмици неће моћи да рачуна на одличног, али несмотреног Кукића. С друге стране, присуство Чубриловића у саставу Игокее никад није било битно.

Трећи мећ одигран је 30. марта, са почетком у 17 часова, како би камере Радио-телевизије Републике Српске поново могле да широм државе пренесу дешавања у СД "Борик". Битно ослабљени Борац Нектар – без Зорана Кукића, свог најбољег и кључног играча – почео је доста успјешно па отуда 7:4 (3. минут), али су гости изједналили и у 6. минуту повели са 11:10. Овакав развој догађаја на паркету наговјештавао је крајње неизвјесну и изједначену битку, и поред тога што је Борац Нектар био хендикепиран. Но, домаћин је доста брзо поново у предности (17:13), а у дресу Игокее главну ријеч воде Зиројевић и Ћургуз, бивши играчи нашег клуба, као да желе да покажу како је требало да и даље носе црвено-палви дрес. Слиједи 21:21, затим 24:26, па 27:26, односно 28:32 (16), те 39:37. Током овог периода Милорад Ковачевић (БН) јуначки се држи под оба коша, свјестан да мора да игра и "за Кукића". Ко зна колико је само лопти зграбио под оба коша. Услиједила је још једна тројка и семафор је показивао 42:37, али се на одмор отишло с резултатом 44:42.

"У посљедњих десетак секунди судије су начиниле чак три грешке, све на штету Борац Нектара!", рећи ће, за вријеме одмора, Драгољуб Цобер Обрадовић, генерални секретар Кошаркашког савеза Републике Српске.

Остали смо без одговора да ли су грешке начињене намјерно или случајно, превидом!

Почетак другог дијела припао је гостима, па отуд оних 44:45, чији је креатор био Синиша Ковачевић (И). Када је у 24. минуту, код стања 48:51, Ћургуз добио пету личну грешку, учинило се да ће браниоцу титуле сада посао бити олакшан, али су три-четири напада Борац Нектара прохујала без поготка, а тројка Томице Зиројевића откуцала је на семафору 48:54.

Борац Нектар нема намјеру да се преда, па покушава да промијени ток збивања на узаврелом паркету, а гости из Алексансдровца проналазе путеве до ривалског коша и у 26. минуту резултат је поражавајући по домаћина – 48:56. Игра се све нервозније, с обје стране. Улог је велик, огроман. Води се битка за титулу шампиона Српске, па не чуде и – почетничке грешке, те се бројке на семафору уопште не помјерају!?

Тада је Борац Нектар успио да, како-тако, збије своје редове, извршио је неколико успјешних напада и у 32. минуту креће се од почетка, јер је 58:58! Слиједи тројка Парежанина (58:61), па погодак Зиројевића и гости су поново у преимућству, 58:63. Сада семафор све чешће мора ради: 61:67, 64:67 (Ковачевић је искористио два слободна бацања), 64:69, 66:69 (Шево слободна бацања), па 66:70 (37). Слиједило је 68:70 (Ковачевић), али је Зиројевић (опет он!) разгалио навијаче свог тима (68:72), баш као и Благојевић "вултуресе" (70:72). Када је Синиша Ковачевић (И) требало да изведе два слободна бацања, изгледало је да ће све бити баш тада одлучено. Но, једном му је раука задрхтала (72:73), и то минут и по прије краја. Борац Нектар није реализовао напад, брзоплето изведен, а Синиша Ковачевић је 39 секунди прије краја поново једном био непрецизан (72:74). Када је Васиљ Шево 18 секунди прије краја дивом тројком Борац Нектар, послије дуго времена, довео у вођство – 75:74 – на тренутак се учинило да ће титула остати у нашем посједу. За нова, велика узбуђења поново се побринуо Синиша Ковачевић: од два слободна бацања реализовао је једно и седам секунди прије краја, код стања 75:75, играчи Борац Нектара започели су одлучујући напад.

Да ли је титула на дохват руке?

Услиједио је један, па још један шут, али се ништа битније није измијенило. Остало је оних 75:75. Велика, огромна шанса је прокоцкана, иако је Борац Нектар без капитена Зорана Кукића био сасвим други тим.

У додатних пет минута, на паркету је постојао само један састав, Игокеа. Момци из Александровца решетали су кош Борац Нектара, а наши кошаркаши су дјеловали изгубљено, грогирано, не помишљајући на отпор. Остајали су "укопани" приликом сваке акције Игокее, снаге и прецизности у рукама више нису имали. Били су дотучени! Парализовани! У тих пет минута Игокеа је постигла 15, а Борац Нектар само ТРИ поена!? Да човјек не повјерује.

И поред тешког пораза, двораном је, док је побједнику уручиван пехар (Драган Боби Деспотовић, предсједник КС РС), одјекивало: "Борац! Борац!", односно: "Србија! Србија!" Било је, зашто не рећи, и неких непримјерених слогана. Све то, међутим, није смјело да буде разлог нечувеном инциденту: неколико чланова обезбјеђења предсједника Владе Милорада Додика дотрчало је на трибине "испод семафора" и почели су да млате припаднике навијачке групе "вултуреси". Неколико навијача задобило је тјелесне (лакше!) повреде.

Била је то ружна, црна слика! Отишла је у свијет, јер су је камере овјековјечиле. Поступак кршних младића изазвао је општи револт, јер нешто слично у СД "Борик" до тада никад није забиљежено.

Послије тих, заиста непријатних и, свакако, непотребних догађања у храму спорта, Центар служби безбједности Бање Луке издао је службено саопштење у којем се, између осталог, каже:

"... послије завршетка утакмице и додјеле побједничког пехара, у дворани је дошло до бучнијег реаговања навијача уз упућивање погрдних ријечи, на шта су припадници МУП-а РС, ангажовани на обезбјеђењу предсједника Владе РС, непрофесионално реаговали, напустили обезбјеђење личности коју штите, попели се на трибине и физички напали групу навијача домаћег тима..."

Полицијска станица Бања Лука један поднијела је Суду за прекршаје захтјев за покретање прекршајног поступка због почињеног прекршаја по Закону о јавном реду и миру против пет радника МУП-а РС распоређених на послове обезбјеђења предсједника Владе због "физичког напада на другог и непоступања по захтјеву руководиоца обезбјеђења на утакмици Борац Нектар – Игокеа..."

Саопштењима су се огласиле политичке странке, затим господин Милорад Додик, а Борац Нектар и Игокеа су одржали конференције за штампу.

Срећом, прашина се брзо слегла! За добро кошарке и нашег спорта. Као поручено, на реду су биле квалификације за излазак у Европу.

ПОЛУФИНАЛЕ ПЛЕЈ-ОФА

Прва утакмица (15. март 2000.) ОРЛОВИ ТРЖНИЦА – БОРАЦ НЕКТАР 48:68 (Ђорић 9, Шево 8, Вујасиновић, Кукић 21, Шућур, Јовичић, Бабић 6, Анић, Ковачевић 4, Флорјан, Вулета 15, Благојевић 5)

Друга утакмица (18. март 2000.) БОРАЦ НЕКТАР – ОРЛОВИ ТРЖНИЦА 90:67 (Ђорић 6, Шево 13, Вујасиновић 6, Кукић 14, Шућур, Јовичић 2, Бабић 9, Анић, Ковачевић 11, Флорјан, Вулета 6, Благојевић 18)

ФИНАЛЕ ПЛЕЈ-ОФА

Прва утакмица (25. март 2000.) ИГОКЕА – БОРАЦ НЕКТАР 78:71 (Ђорић 15, Шево 14, Вујасиновић, Кукић 20, Шућур, Јовичић, Бабић, Анић, Ковачевић 6, Флорјан, Вулета 11, Благојевић 5)

Друга утакмица (29. март 2000.) БОРАЦ НЕКТАР – ИГОКЕА 90:79 (Ђорић 8, Шево 22, Вујасиновић 2, Кукић 11, Шућур, Јовичић, Бабић 5, Ковачевић 12, Флорјан, Вулета 13, Благојевић 17)

Трећа утакмица (30. март 2000.) БОРАЦ НЕКТАР – ИГОКЕА 78:90 (Ђорић 7, Шево 18, Вујасиновић 3, Шућур 2, Јовичић, Бабић 6, Ковачевић 19, Флорјан, Вулета 15, Благојевић 8)

(одломак из Годишњака КК Борац Нектар, аутор Лимун Папић, 2000.)

Најава утакмица

  • Сљедећа утакмица
Banner

Ко је на порталу?!

We have 10 guests online