БОРЧЕВ ВРЕМЕПЛОВ: Прва лига РС (1999/2000.) - Само један пораз

Прво гостовање, прва побједа! Лака, убједљива, као што се, уосталом, и очекивало! "Трема и неискуство допринијели су да гатачки прволигаш своје прве поене постигне тек у 5. минуту, док су гости из Бање Луке, у том периоду, нанизали 15 кошева. Како је утакмица одмицала, Младост је играла све боље. Коначан резулат – 86:58 за Борац Нектар, односно 28 поена разлике је и прави одраз онога што су приказали актери сусрета" ("Глас српски", 4. октобар 1999. године).

Први јесењи дерби, меч Борац Нектар – Орлови Тржница, протекао је у апсолутној доминацији аших играча. Ривал је у тај дуел ушао ратоборан, покушао је агресивном игром да заустави налете Борац Нектара, али је врло брзо био – кажњен! Послије оних 6:5, услиједила је офанзива домаћина, па је разлика у квалитету дошла до пуног изражаја.

И против Дрине све је било лако, да лакше није могло да буде! Истина, гости су повели са 3:0 и то је било све што су урадили против вишеструког шампиона државе. Свих 12 играча је улазило у игру и сви су се уписали у листу стријелаца, а по броју постигнутих кошева предњачили су Кукић (21), Јовичић (15) и Бабић (13).

Ни у чевртом кругу озбиљнијег посла за Борац Нектар није било! Шампион је, не задржавајући се баш много, протутњао Добојем, ојадио домаћина, рутински обавио посао и побиједио са 47 поена разлике! Опет стара прича: сви су играли, сви су се уписали у листу стријелаца, па тако и млади Анић, с оним једним поеном!

На врху табеле прави, рекли бисмо очекивани, метеж: Борац Нектар, Игокеа и Радник имали су по осам, а новајлија Херцеговац 7 бодова.

Десетак дана послије жестоке битке у Купу, и неочекиваног пораза Борца, на реду је био меч за – прволигашке бодове. Поново је створена права, Српској толико потребна атсмофера! Два ривала подједнаке вриједности, два ривала истих амбиција и жеља: Борац Нектар да сачува бар титулу шампиона, када му је већ Куп измакао, одлучан да се реваншира за тај неуспјех... С друге стране, Игокеа је настојала да докаће како побједа у Купу није била случајна, а мјеркала је, дакако, и титулу првака државе.

Под сводом Спортске дворане "Борик" поново доста гледалаца, између 1.500 и 2.000! Божанствено!

Српска је добила оно што је прижљекивала: прави прсвцати дерби. Пљуштале су опкладе, чуле су се различите прогнозе, играчи су се својски наоштрили. Ударио је, у 20 часова, 30. октобра, јунак на јунака, мајстор на мајстора. Срце хоће да искочи! Од радости и поноса!

Бањолучани су били одлучнији у старту и доста брзо и лако повели са 5:0, односно 14:5. Но, Игокеа није имала намјеру да се тако брзо и без отпора преда. Услиједиле су три тројке: Парежанин, па два пута Зиројевић и – 18:18! У дворани трешти: на западу су "вултуреси", на сјеверу навијачи гостујућег састава. Колико се кошаркаши надмећу на паркету, још снажније "рат" воде присталице два клуба.

На одмор је нешто мирнији отишао домаћин. За то су се постарали Кукић и Вујасиновић, још једном тројком.

Преосталих 20 минута прави – кошаркашки пакао! Дуго се играло кош за кош! У 28. минуту Кукић је "зарадио" четврту личну грешку и морао је на клупу. За сваки случај! Играчи Борац Нектара су све чешће добијали личне грешке, а Зиројевић (поготово он!?) и Ковачевић су непогрешиво изводили слободна бацања.

Када је, на неколико минута прије краја, Кукић добио пету личну грешку, шансе госта су одједном скочиле, али су скочили и "вултуреси" још снажнијом подршком. Јесте, Игокеа је повела, с два поена предности, Борац је изједначио. Мирисало је на – продужетак.

Гледаоци су сви били на ногама. Испод свог коша лопту је зграбио Саша Вујасиновић и кренуо у посљедњи, одлучујући јуриш. Пред очима му је било само једно: "Сад или никад!" Са неких 6,35 метара избацио је лопту и она је, "без кости", свој диван лет завршила кроз мрежу Игокее.

Све се то збило три секунде прије посљедњег оглашавања сирене.

Борац Нектар је побиједио! Борац Нектар се реванширао. Борац Нектар остаје у трци за титулу!

Добро је, добро што се овако завршило! Да Саша није погодио , шампионат би изгубио на дражи – била је прва реакција др Гавре Кременовића, сталног посјетиоца привлачних кошаркашких мечева.

За Борац Нектар одлазак у Требиње био је само "лијеп излет"! До бодова се дошло послије оних високох 91:55.

"Ни шести сусрет Леотара и Борац Нектара, одигран пред више од 500 гледалаца, у требињској "кутији шибица", није донио ништа ново. Још један убједљив тријумф Бањолучана и нова два бода "отпутовала" су Требишњицом..." ("Глас српски", 8. новембар 1999. године).

Пред жалосно празним "Бориком" (50 гледалаца?), Борац Нектар је у новајлији, Херцеговцу из Билеће, имао каквог-таквог ривала само у прва три-четири минута. Тада је семафор показивао 8:8. Но, услиједила је бањолучка серија од 19:0 и све се одмах знало. Послије одмора шансу су добили и они који чешће сједе на клупи него што играју, али ни то није, битније, измијенило однос снага на паркету.

Играчи Радника су пријетили, пријетило... и у том и таквом најављивању дербија 8. кола се, изгледа, уморили, исрпили, па је Борац Нектар 20. новембра забиљежио осму узастопну побједу, 66:55.

"Пивари су од почетка утакмице били у вођству, али су могли да одахну тек два минута и 17 секунди приујхе краја, када је Саша Вујасиновић погодио тројку, код резултата 59:55 за Борац Нектар и тако својој екипи донио готово недостижну предност. Утакмица је оправдала епитет дербија! Оба стратега опредијелила су се за чврсте одбране и дуг напад, тако да није постигнуто много кошева. Агресивношћу под својим кошем, домаћин је неутралисао предност гостију у висини, тако да је одлучио бољи шут "пивара" са дистанце, у чему је, са четири постигнуте тројке, предњачио Саша Вулета, који је и најзаслужнији за нови успјех лидера..." ("Глас", 22. новембар 1999. године).

Очекивало се да ће појачана Варда домаћину пружити жилавији отпор, али је, опет, све ријешено и разријешено већ у раној фази утакмице.

"Варда, која је поражена резултатом 119:75 (54:36), са изузетком првих пет минута, није представљала равноправног противника. Тренер "пивара" Драган Мичић је у првом полувремену држао на паркету стандардну поставу, а у другом дијелу је пружио прилику осталим играчима. Чини се да су они из другог плана испољили више жеље и мотива, па је у других 20 минута виђена динамичнија и узбудљивија игра..." ("Глас", 30. новембар 1999. године).

И на овој утакмици сви играчи Борац Нектара су се уписали у стријелце, изузев Сировине!

Тешко није било ни у Модричи, гдје је са 95:67 (42:32) поражен домаћин Добојпутеви.

"Добру кошаркашку представу синоћ су у Дворани културно-спортског центра, пред 700 навијача, приказали кошаркаши актуелног вицешампиона и шампиона Српске. Како се и очекивало, фаворити, Бањолучани, били су успјешнији, али су до високе побједе од 28 кошева, дошли тек у завршници сусрета" ("Глас српски", 6. децембар 1999. године).

За лидера и вишеструког првака државе, Вихор је био само "вјетрић" који је лако и брзо укроћен! До оних 95:62 (44:29) стигло се послије "јачег тренинга", иако у тиму није било Кукића и Благојевића, а Шево је играо само – десетак секунди! Тако су остали из стандардне поставе добили већу минутажу.

"... Како је утакмица одмицала, Бањолучани су подизали темпо игре. Домаћи су вјешто користили грешке гостију и брзим контрама "пунили" кош Вихора..." ("Глас српски, 13. децембар 1999. године).

Када се побиједи са безмало 50 поена разлике, као што је то Борац Нектар урадио против нејаке Младости – 117:68 (57:38) – тада се о тој и таквој утакмици не може ништа посебно рећи, ништа, баш ништа издвојити. То је била права игра "мачке и миша".

"Иако су Бањолучани наступили са свега осам играча – Сировина је прешао у Орлове Тржницу, а са Младеновићем је раскинут уговор – пулени тренера Драгана Мичића су пружили најбољу партију, у посљедњих неколико утакмица. До изражаја је дошла агреисвна и чврста одбрана, те ефикасан напад, зачињен брзим контрама и ефектним потезима... " ("Глас српски", 20. децембар 1999. године).

Оно што се, под сводом дворане "Обилићево", збило 25. децембра 1999. године, представљало је, за све присталице Борац Нектара, истински – шок! У 13. колу шампионата мотивисанији и смиренији играчи Орлова забиљежили су побједу од 77:73 (33:30). Истина, Борац је и даље остао на лидерској позицији, али су сада Борац Нектар и Игокеа имали исти број бодова (25), док је Радник држао треће мјесто, са 22 бода.

"... По ономе што су екипе показале на паркету, побједа домаћих кошаркаша је заслужена и чиста као суза. Чета Ранке Аџића показала је већу жељу и вољу за тријумфом, али је, исто тако, показала како се бори за боје свог клуба. На другој страни, са изузетком Кукића и Вујасиновића, кошаркаши Борац Нектара су дјеловали безвољно, бескрвно и демотивисано. Игром какву су "пивари" синоћ показали, не би савладали ни просјечног друголигаша. То све говори да су редови актуелног шампиона добро уздрмани... Почетком другог полувремена разлика у корист домаћина је почела да расте, да би у 34. минуту износила 14 поена (60:46)... " ("Глас српски", 27. децембар 1999. године).

Ово је био деби Милорада Ковачевића у дресу Борац Нектара!

Пауза између 13. и 14. кола искоришћена је за прегруписавање снага и ангажовање новог (старог) тренера. То је, али само донекле, "раздрмало" људе и атмосферу у клубу, па не чуди што је 2000. година започела – побједом! У Зворнику је Борац Нектар поразио Дрину са 64:54, али је челну позицију, ипак, морао да препусти Игокеи, која је имала нешто бољу кош-разлику. Иначе, оба састава су на свом конту "држала" по 27 бодова.

"У утакмици између Дрине и званичног шампиона виђена је квалитетна кошарка и жестока борба свих 40 минута. Борац Нектар је тек у финишу сусрета успио да сломи отпор домаћина... Бањолучани су у друго полувријеме ушли одлучније и направили серију од 6:0, али је Дрина ухватила прикључак па је у 32. минуту изједначила на 46:46. у финишу се разиграо капитен Кукић и захваљујући њему Борац је стигао до тријумфа..." ("Глас српски", 17. јануар 2000. године).

Дворана "Борик" дјеловала је суморно! Тек око 200 гледалаца дошло је да види и прати судар апсолутног фаворита и апсолутног аутсајдера. Борац Нектар је против Добоја рутинском игром дошао до бодова, 91:65 (45:16). Већ послије 12 минута семафор је показивао 30:4!? Нови шеф стручног штаба Велимир Гашић овај двобој искористио је и за провјеру неких нових варијанти у игри Борац Нектара.

Дуго очекивани дерби привукао је у дворану Основне школе "Борисав Станковић" свих хиљаду гледалаца. Више није могло ни да их стане! На крају, силно, да силније није могло, радовали су се навијачи Борац Нектара! Њихови љубимци декласирали су Игокеу, поразивши је са 92:75 (41:45), мада је, у раној фази утакмице, изгледало да ће домаћин тријумфовати. Приликом загријавања, капитен Игокее Гргић проузроковао је лом табле, па је почетак сусрета доста каснио, а за то вријеме два навијачка табора су створила изузетну атмосферу. Због тог "инцидента", Борац Нектар је извео два сободна бацања. Прецизан је био Васиљ Шево. Да ли су ти шутеви код тог кошаркаша додатно повећали самоувјереност, тешко је рећи, али је чињеница да је Шево дерби почео и завршио у великом стилу.

Старт је по госте био неочекивано забрињавајући: у прве четири минуте капитен Борац Нектара Зоран Кукић "зарадио" је три личне грешке! Домаћин је повео са 18:10 (9. минут) и многима се учинило да је одлука о побједнику већ пала. Међутим, тако нису мислили кошаркаши нашег клуба: збили су редове, растрчали се по паркету, а сјајно их је предводио незадрживи Шево. Послије одмора, све се окренуло у корист Борац Нектара. Игокеа је била разбијена, уништена и више није могла да се опорави од нокаута.

Око 23. минута, када је Борац повео са 48:47, на сцену, маниром апсолутисте, ступа Васиљ Шево! Он је узастопно постигао 14 поена и то је био крај окршаја. Играчи Игокее, стручни штаб... били су скамењени, нису знали шта да учине и како да зауставе разигране Бањолучане, на који начин да спријече рафалну паљбу Васиља Шеве. У тој ријетко виђеној серији, Шево је реализовао чак четири тројке, а три је - "увезао"!?

Јунак дербија био је, ту нема дилеме, Васиљ Шево, али треба рећи да су, наравно, и остали играчи побједниког састава пружили одличну партију. На тај начин збрисали су љутог ривала.

Послије заслужене и очекивано високе побједе над Игокеом, Леотар је за Борац Нектар био "мачји кашаљ". Домаћин је у 8. минуту водио са 16:0!? Гости су тек тада постигли први погодак! Бањолучани су остали дио утакмице "одрадили" рутински и побједа је на крају испала рекорда у 17 дотадашњих кола, 124:61!

И други херцеговачки прволигаш лоше се провео у одмјеравању снага са Борац Нектаром: наш најјачи састав је у Билећи, пред свих 2.000 гледалаца, доста лако инкасирао још два бода, побједом од 79:68 (42:34).

"... Творци побједе Бањолучана били су Кукић и Шево, који су били нерјешива енигма за одбрану Херцеговца. Брзе контре и боља скок-игра под оба обруча карактерисали су игру Борац Нектара" ("Глас српски", 15. фебруар 2000. године).

Ни финалиста Купа није дошао у прилику да запријети – шампиону! Чим је лопта подбачена, све је почело како је било договорено: Васиљ Шево је први пробацио лопту кроз мрежицу и тада је почело страдање Радника, да би се све завршило према плану и програму, побједом од 102:71 (56:33). Старт је ударио печат цијелом току утакмице: Борац Нектар је играо надахнуто, брзо, атрактивно, колективно... Наши кошаркаши су се утркивали ко ће коме припремити повољнију позицију, па су гости остајали као скамењени. У чуду нису, једноставно, могли да се снађу и у "Борику" је забиљежена још једна убједљива, висока побједа.

Због квалификација с представницима Федерације Босне и Херцеговине, завршница првенства Републике Српске играла се по убрзаном ритму, сриједа-субота-сриједа. Гостујући у Вишеграду, гдје га је дочекало око 1.000 гледалаца, Борац Нектар је, по ко зна који пут, демонстрирао доминацију у кошарци Српске и рутински, надомоћно и убједљиво стигао до 113:83 (55:38).

"Као што се и очекивало, лидер је "протутњао" кроз Вишеград. "Дављеник" Варда ХЕ није пружио достојан отпор, а објективно, по квалитету, није ни могао... Бањолучани су пресингом "отупили" оштрицу домаћег напада, а он им је омогућио брзе контре које су се завршавале сигурним поентирањем, а често и атрактивним потезима..." ("Глас српски", 25. фебруар 2000. године).

Шта конкретно рећи о утакмици у којој је Борац Нектср забиљежио 20. побједу и то са 46 кошева разлике? Све је завршено брзо, успјешно и уз солидну минутажу оних који чешће сједе на клупи него што играју. На одмор се отишло с предношћу од 24 поена (49:25), а на крају је било 97:51.

Иако је Вихор већ био, дефакто, у Другој лиги, гостовање Борац Нектара у Братунцу изазвало је пажњу најмање хиљаду присталица спорта. Лидер је лако дошао до још два бода и тако сачувао стартну позицију број један за плеј-оф.

На тај начин завршен је први круг шампионата Републике Српске. Борац Нектар освојио је прво мјесто, али не и титулу. На реду је био плеј-оф.

Међутим, ваља констатовати: с обзиром на одређене потресе, смјене... у клубу, кошаркаши су, хвала Богу, издржали све те недаће и на паркету доказали ко је "газда" у држави.

1. коло (2. октобар 1999.) МЛАДОСТ – БОРАЦ НЕКТАР 58:86

2. коло (10. октобар 1999.) БОРАЦ НЕКТАР – ОРЛОВИ ТРЖНИЦА 99:54

3. коло (16. октобар 1999.) БОРАЦ НЕКТАР – ДРИНА 89:64

4. коло (23. октобар 1999.) ДОБОЈ – БОРАЦ НЕКТАР 56:103

5. коло (30. октобар 1999.) БОРАЦ НЕКТАР – ИГОКЕА 81:78

6. коло (6. новембар 1999.) ЛЕОТАР – БОРАЦ НЕКТАР 55:91

7. коло (13. новембар 1999.) БОРАЦ НЕКТАР – ХЕРЦЕГОВАЦ 84:63

8. коло (20. новембар 1999.) РАДНИК – БОРАЦ НЕКТАР 55:66

9. коло (28. новембар 1999.) БОРАЦ НЕКТАР – ВАРДА 119:75

10. коло (4. децембар 1999.) ДОБОЈПУТЕВИ МОДРИЧА – БОРАЦ НЕКТАР 67:95

11. коло (11. децембар 1999.) БОРАЦ НЕКТАР – ВИХОР 95:62

12. коло (18. децембар 1999.) БОРАЦ НЕКТАР – МЛАДОСТ 117:68

13. коло (25. децембар 1999.) ОРЛОВИ ТРЖНИЦА – БОРАЦ НЕКТАР 77:73

14. коло (15. јануар 2000.) ДРИНА – БОРАЦ НЕКТАР 54:64

15. коло (22. јануар 2000.) БОРАЦ НЕКТАР – ДОБОЈ 91:65

16. коло (29. јануар 2000.) ИГОКЕА – БОРАЦ НЕКТАР 75:92

17. коло (5. фебруар 2000.) БОРАЦ НЕКТАР – ЛЕОТАР 124:61

18. коло (12. фебруар 2000.) ХЕРЦЕГОВАЦ – БОРАЦ НЕКТАР 68:79

19. коло (19. фебруар 2000.) БОРАЦ НЕКТАР- РАДНИК 102:71

20. коло (23. фебруар 2000.) ВАРДА - БОРАЦ НЕКТАР 83:113

21. коло (26. фебруар 2000.) БОРАЦ НЕКТАР – ДОБОЈПУТЕВИ МОДРИЧА 97:51

22. коло (4. март 2000.) ВИХОР – БОРАЦ НЕКТАР 60:76

(одломак из Годишњака КК Борац Нектар, аутор Лимун Папић, 2000.)

Најава утакмица

  • Сљедећа утакмица
Banner

Ко је на порталу?!

We have 26 guests online