БОРЧЕВ ВРЕМЕПЛОВ: НИРС куп 99

Припремајући се за други излазак на европску сцену, кошаркаши Борац Нектара су у госте позвали три јака састава. Oни су били учесници првог НИРС купа Бања Лука 99. Сви екипама, а поготово Борац Нектару, одмјеравање снага у Спортској дворани "Борик" добро је дошло да се види како се радило током припремног периода, гдје се крију грешке, шта ваља што прије отклонити...

На крају, три клуба су имала исти број (пет) бодова, па су за коначан пласман у помоћ "позвани" додатни критеријум. Црвена звезда из Београда освојила је прво мјесто. Потпуно заслужено, док је Борац Нектар био – други.

Гости Бање Луке били су: Црвена звезда (Београд), Уникс (Русија) и Работнички Годел (Скопље).

Током турнира, "Piano bar" у хотелу Босна био је уступљен – новинарима. Ту су се редовно одржавале конференције за штампу, што је извјештачима умногоме олакшавало посао.

На крају, сви су упутили честитке и признања за организацију, за гостопримство.

Жријеб је хтио да се већ у првом колу, и то у првој утакмици дана (31. августа) састану два српска тима, Борац Нектар и Црвена звезда. Наш тим није живио у илузијама, није гајио побједничке намјере, али се, ипак, вјеровало да ће домаћин Београђанима пружити јачи, снажнији отпор.

"Само у првих пет минута вођена је равноправна борба. Послије неријешених 7:7, Београђани преузимају иницијативу и серијом од 13:0 (!?) долазе до велике предности, 20:7! У том периоду, али и током читаве утакмице, посебан тон игри Звезде давали су њени центри Јестратијевић и Станојевић. Бањолучани једноставно нису имали рјешења за ова два играча. Колико су били доминантни под својим , толико су доминирали и под противничким обручем...

У другом полувремену "пивари" су заиграли много агилније. Успјели су да "истопе" велику предност гостију. У 31. минуту стигли су на минус четири, 61:65, али више од тога нису могли... " ("Глас српски", 1. септембар 1999. године).

За овај пораз, очекиван и нормалан, мада мало тежи него што се прогнозирало, наши играчи су се рехабилитовали само 24 часа касније против руског Уникса, учесника у Купу Радивоја Кораћа. Иако су у тиму из Казања наступила и двојица руских репрезентативаца, Авлејев и Петренко, много одлучнији, амбициознији, агресивнији... домаћини нису ривали дозволили да честито ока отвори и заслужено су га збрисали.

"Бањалучани су првих девет минута меча с гостима из далеког Казања одиграли маестрално, како у одбрани, тако и у нападу, па су већ у 10. минуту водили с колосалних 26:10. Тада је Кукић промаћио сва слободна бацања, а тренер гостију на клупу повукао Авлејева, што је донело преокрет у односу снага па су Руси изједначили на 36:36... После одмора, Борац Нектар је поново господарио паркетом, стигао до 57:40, а затим начинио исту грешку, што је Русима омогућило да изједначе на 60:60. Тада су Бањалучани подигли ниво игре и Униксу сада више није било спаса, јер су домаћини у завршници господарили комплетном ситуацијом у "Борику" и, на крају, заслужено тријумфовали..." ("Спорт, Београд, 3. септембар 1999. године).

Расплет на мини-табели наступио је трећег турнирског дана. Имао је чудан завршетак: Црвена звезда је поразом стигла до трофеја, а Борац Нектар побједом до друге позиције, док Униксу ни тријумф над Београђанима није могао да обезбиједи ништа друго до – трећег мјеста.

У судару вишеструких првака Републике Српске и Македоније – Борац Нектара и Работничког Годел – све је брзо, да брже није могло, одлучено! Наиме, од подбацивања лопте, Борац Нектар је све конце игре узео у своје руке, загосподарио је паркетом и Скопљанцима није дао ока да отворе.

"Бањалучани су већ на старту повели – 7:0. Такав почетак је ударио снажан печат на даљи ток меча... Иницијативу стечену у првим минутама, домаћин није испуштао, дјеловао је убојитије и хомогеније, па отуд и предност од 51:34, у 27. минуту. Бањолучани су, у појединим тренуцима, знали да виспреним акцијама измаме аплаузе, док су се гости из Скопља трудили, али им је мало тога полазило за руком против разиграних и физички одлично припремљених домаћина" ("Спорт", 4. септембар 1999. године).

Тренери екипа: Јовица Антонић (Црвена звезда), Марин Докузовски (Работнички Годел), Јевгеније Коваленко (Уникс) и Драго Каралић (Борац Нектар) за најбољег кошаркаша турнира изабрали су Јову Станојевића (Црвена звезда). Он је, уједно, био и најбољи стријелац ове смотре: на три утакмице постигао је 76 кошева. Први скакач турнира био је Зоран Кукић (Борац Нектар).

Између претпосљедње и посљедње утакмице трећег дана такмичења, одржано је надметање у закуцавању и шутирању са дистанце веће од 6,25 метара. У закуцавању тријумфовао је Димитри Древк (Уникс). Он је од стотину могућих освојио 99 поена!? Најпрецизинији у извођењу тројки био је Милош Вујанић (Црвена звезда), који је сакупио 33 бода. Њима су припали пехари, дар организатора.

НИРС куп Бања Лука 99

Прво коло (31. август): Борац Нектар – Црвена звезда 70:87 (41:52), Работнички Годел – Уникс 52:64 (25:30)

Друго коло (1. септембар): Црвена звезда – Работнички Годел 76:52 (34:25), Борац Нектар – Уникс 81:69 (40:37)

Треће коло (2. септембар): Борац Нектар – Работнички Годел 73:49 (34:24), Црвена звезда – Уникс 82:88 (34:51)

(одломак из Годишњака КК Борац Нектар, аутор Лимун Папић, 2000.)

Најава утакмица

  • Сљедећа утакмица
Banner

Ко је на порталу?!

We have 35 guests online